Nasterea prin cezariana – Avantaje si dezavantaje

Nasterea prin cezariana – Avantaje si dezavantaje

Sustinatorii nasterii naturale sunt de parere ca prin cezariana, femeile nu mai experimenteaza stari la care nu vor mai avea niciodata acces sub aceasta forma. Nasterea naturala le ofera o imagine a capacitatii enorme pe care o are organismul uman. In plus, nasterea naturala reprezinta un eveniment profund marcant pentru cele in cauza, care largeste orizontul de sentimente. Care sunt consecintele sufletesti asupra mamei, in situatia in care nu se supune ciclurilor naturale pana cand fatul indica natural ca a sosit momentul nasterii – nimeni poate spune cu certitudine.

Cert este faptul ca femeile care nasc prin cezariana, nu experimenteaza sentimentul de fericire provocat de endorfina si oxitocina eliberate in cazul nasterilor naturale. De asemenea, prin nasterea prin cezariana este greu de atins intimitatea unei nasteri in prezenta partenerului, acasa, la maternitate sau intr-o clinica.

Asadar, pe de-a parte, exista femei care nu vor sa se expune nici unui risc prin nasterea –cel mai probabil- a singurului copil. Pe de alta parte si moasele vor sa evite orice riscuri, cum ar fi solicitarea prea tarzie a unei nasteri prin cezariana. Capacitatea de planificare a medicilor trebuie si ea luata in considerare, deoarece nasterea prin cezariana este cu siguranta mai rapida si mai usor de planificat in programul clinicii .

Pierderea sensibilitatii sexuale: un tabu 

Printre argumentele care alimenteaza frica femeilor de azi fata de nasterile naturale se numara pierderea sensibilitatii sexuale si o eventuala incontinenta ulterioara. In timpul nasterii, pelvisul se dilata puternic, putand sa piarda din fermitate. In cele mai grave cazuri, se pierde controlul asupra vezicii si a intestinului gros. Musculatura vaginala lipsita de fermitate ar putea afecta sexualitate.

Exista insa masuri si in acest sens, precum antrenamentul pelvian consecvent, care poate preveni incontinenta ulterioara si care poate ajuta la restabilirea fermitatii musculaturii vaginale. Exista si cursuri adresate femeilor care au trecut printr-o nastere naturala (inclusiv la domiciliu).