Vitamina B6 (Piridoxina)

Vitamina B6 (Piridoxina)

Vitamina B6 – cunoscuta si sub numele de piridoxina – este o vitamina solubila in apa care apartine grupului de vitamine B. Mai exact, vitamina B6 cuprinde trei substante: piridoxol, piridoxal si piridoxamina. Vitamina B6 trebuie administrata deoarece nu poate fi produsa de organism. Dat fiind faptul ca se regaseste in numeroase alimente, carenta de vitamina B6 este rara.

Vitamina B6: actiunea asupra cresterii

Vitamina B6 participa decisiv la procesul conversiei proteinelor si reprezinta o coenzima importanta pentru metabolismul aminoacizilor. In calitate de parti componente ale enzimelor, coenzimele asigura o desfasurare mai rapida a reactiilor biochimice.

In cadrul metabolismului aminoacizilor, acestia sunt transformati in substante proprii organismului. Printre acestea se numara si transmitatori precum serotonina, histamina si dopamina. In timp ce histamina joaca un rol in reactiile alergice ale organismului, serotonina si dopamina sunt responsabile pentru resimtirea starilor de fericire.

La fel ca si in cazul metabolismului aminoacizilor, vitamina B6 participa si la metabolismul sistemului nervos central. Astfel, aceasta vitamina joaca un rol si in formarea hemoglobinei si a acizilor biliari, si este esentiala pentru sistemul imunitar.

De asemenea, vitamina B6 este foarte importanta pentru procesul de crestere si dezvoltare. In timpul sarcinii, pe langa asigurarea unei cantitati suficiente de acizi folici si vitamina B12, este necesara si administrarea in doze corecte a vitaminei B6.

Folosirea terapeutica a vitaminei B6

Vitamina B6 este folosita, in principal, in tratarea bolilor de piele si a starilor de greata. In cazul greturilor de sarcina se recomanda o doza zilnica de 20 mg, iar in cazul starilor de greata de calatorie, doza poate fi chiar mai mare. De asemenea, vitamina B6 poate atenua intensitatea disconfortului resimtit in timpul sindromului premenstrual (PMS), fiind prescrisa si impotriva sindromului de tunel carpian.

In plus, vitamina B6 intareste sistemul imunitar, si poate fi administrata pentru depasirea problemelor de concentrare, a tulburarilor de invatare, a cosmarurilor sau depresiilor. Consultati intotdeauna medicul curant inainte de a opta pentru un tratament cu vitamina B6.

Alimente cu vitamina B6

Necesarul zilnic de vitamina B6 este de 1,5 - 2 miligrame. Vitamina B6 este esentiala pentru metabolismul aminoacizilor, astfel ca necesarul zilnic depinde in mod semnificativ de consumul de proteine. Necesarul de vitamina B6 creste proportional cu consumul de proteine. Astfel, sportivii de performanta au un necesar mai mare de vitamina B6. De asemenea, femeile gravide sau cele care opteaza pentru contraceptivele orale, dar si persoanele in varsta, inregistreaza un necesar de vitamina B6 peste medie.

Vitamina B6 se regaseste in numeroase alimente de origine animala si vegetala, in anumite sortimente de peste, dar si in produse din faina integrala. Doua miligrame de vitamina B6 se regasesc in urmatoarele cantitati de alimente:

 • 175 grame boabe de soia
 • 200 grame fulgi de ovaz
 • 200 grame ficat de vita
 • 250 grame orez brun
 • 450 grame de carne de manzat
 • 2 kilograme de fructe (in special in banane)

In plus, produsele lactate, pestele (sardine si macrou), carnea de pasare si carnea de porc, dar si cartofii, nucile si avocado sunt surse bune de vitamina B6.

Continutul de vitamina B6 dintr-un anumit aliment depinde si de modul in care este pregatit alimentul. Astfel, prin prajire sau fierbere, se pierd aproximativ 30% din continutul initial de vitamina B6, iar prin congelare se pierd chiar 50% din continutul initial.

Carenta de vitamina B6: recunoasterea simptomelor

Carenta de vitamina B6 poate avea urmari semnificative, deoarece aceasta vitamina participa la formarea a numeroase substante din organism. Dat fiind faptul ca vitamina B6 se regaseste in numeroase produse alimentare, carenta de vitamina B6 este relativ rara. Sunt afectate in special persoanele aflate in tratament cu anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, medicamentele pentru tratarea tuberculozei si cele impotriva crampelor.

Carenta de vitamina B6 se poate manifesta prin urmatoarele simptome:

 • Acnee
 • Leziuni in coltul gurii
 • Oboseala si scaderea performantei generale
 • Diaree, stari de greata si varsaturi
 • Predispozitie la infectii
 • Tulburari de crestere
 • Fotosensibilitate

In plus, femeile care se confrunta cu o carenta de vitamina B6 pot avea si probleme menstruale suplimentare.

Carenta majora de vitamina B6 se manifesta prin tulburari hepatice si tulburari ale sistemului nervos. In plus, organismul incepe sa se confrunte si cu imposibilitatea de a valorifica minerale precum magneziu, fier, calciu.

Supradoza de vitamina B6

Consumarea pe termen indelungat a unor doze prea mari de vitamina B6, poate conduce la o supradoza. Supradoza cronica se instaleaza atunci cand administrarea zilnica depaseste cantitatea de 500mg de vitamina B6. Aceasta supradozare nu este posibila prin alimentatie.

Urmarile supradozei de vitamina B6 constau in leziuni la nivelul sistemului nervos, manifestate prin paralizii, pierderea reflexelor, tulburari ale termoceptiei (simtul temperaturii) sau pierderea simturilor in extremitati. De asemenea, este posibila si inflamatia pielii sub forma dermatitei.