Necesarul de vitamine în timpul sarcinii

Necesarul de vitamine în timpul sarcinii

Peste tot unde creșterea și dezvoltarea au loc în mod multiplicat, necesarul de vitamine crește și el proporțional. Această regulă se aplică în special când vine vorba despre vitaminele din grupa B.

O poziție specială în rândul vitaminelor îi revine acidului folic. Necesarul de acid folic crește deja în rândul tinerelor, chiar și a celor care nu sunt însărcinate, iar odată cu începerea perioadei de sarcină necesarul de acid folic se dublează. Numai 10% din femeile gravide reușesc să acopere acest necesar prin aportul din hrană. Dat fiind faptul că lipsa acestei vitamine poate conduce la probleme severe în dezvoltarea fătului (defectul de tub neural = spate deschis sau craniu deschis), se recomandă administrarea de suplimente. De reținut că acidul folic trebuie administrat împreună cu vitamina B12.

Aceste suplimente ar trebui administrate înaintea sarcinii, ca măsură de pregătire a ei. La momentul stabilirii prezentei sarcinii, embrionul are deja câteva săptămâni de viață, iar etapa sensibilă a dezvoltării tubului neural este deja avansată. Astfel, administrarea de acid folic suplimentar în această etapă de dezvoltare are un efect mai redus.

În perioada de preconcepție și în primele 12 săptămâni de gestație se recomandă 400 µg acid folic zilnic. În cazul femeilor care prezintă risc ridicat de a avea o sarcină cu defect de tub neural (femeile cu diabet, cu istoric familial de defecte de tub neural, femeile care urmează un tratament antiepileptic), această doză poate fi crescută de medicul specialist până la 5 mg pe zi.

Vitamine

Necesar suplimentar în timpul sarcinii

Aport total recomandat

Acid folic

100%

400-800 µg

Vitamina B12

17%

2,6-3,5 µg

Vitamina D

100%

10 µg

Vitamina B6

63%

2,6 mg

Vitamina A

38%

1,1 mg

Vitamina C

33%

100 mg

Vitamina B1

25%

1,5 mg

Vitamina B2

20%

1,8 mg

Vitamina E

17%

14 mg

Niacina

13%

2 mg

În principiu, în timpul sarcinii se recomandă administrarea preventivă de fier, magneziu și acid folic. De asemenea, se recomandă suplimentarea cantităților de calciu, iod, vitamina D și vitamine din grupa B, însă numai cu recomandare și monitorizare din partea medicului.