Medicamentele care ne ingrasa

Medicamentele care ne ingrasa

Multi dintre noi ne putem "lauda" cu cateva kilograme in plus, de care incercam sa scapam cu un efort deloc neglijabil. Factorii care conduc la luarea in greutate sunt numerosi. Exista medicamente care intr-adevar au un efect benefic in tratarea afectiunilor, dar a caror efecte secundare cantaresc greu, la propriu. Persoanele care urmeaza tratamente cu antidiabetice si psihofarmaceutice cunosc acest efect prea bine. Si preparatele cu cortizon aduc cu ele cateva kilograme in plus la cantar. Aceste efecte se explica prin rolul pe care diferitii hormoni si transmitatori il joaca in reglarea greutatii corporale.

 

Medicamente cu efect secundar "cu greutate”

Asa cum am amintit deja, nu doar medicamentele antidiabetice si psihofarmaceutice conduc la luarea in greutate, dar si preparatele cu cortizon. In procesul de reglare al greutatii corporale sunt implicati hormoni si numerosi transmitatori. Anumite medicamente influenteaza interactiunea complicata a acestora si induc stari nedorite de foame sau reduc metabolismul energetic, fapte care conduc la luarea in greutate, chiar daca pacientii nu consuma mai multa hrana. Aceste efecte secundare nu pot fi intotdeauna evitate.

Fiecare pacient are o reactie individuala, diferita la medicamente si se recomanda consultarea unui medic de specialitate atunci cand exista suspiciuni cu privire la o eventuala legatura intre luarea in greutate si tratamentul medicamentos.

Nu se recomanda in nici un caz sistarea tratamentului, deoarece urmarile ar putea fi foarte grave. Uneori ar putea fi necesara o schimbare a preparatului sau a dozei sau schimbarea obiceiurilor alimentare. Va prezentam mai jos cateva dintre cele mai frecvente medicamente cu astfel de efecte secundare nedorite.

 

Insulina si antidiabeticele

Atunci cand nivelul de glicemie din sange scade, greutatea corporala poate sa creasca: in cazul imbunatatirii metabolismului chiar si cu 5-10 kilograme. Tabletele antidiabetice si insulina au grija ca zaharul sa fie din nou asimilat mai bine in celule, in loc sa fie eliminat neprocesat prin urina.

In plus, setea accentuata si apetitul crescut determina un consum caloric sporit. In cazul insulinei, exista posibilitatea trecerii la un preparat clasic sau analog. Acestea actioneaza mai rapid decat insulina cu actiune prelungita si nu provoaca senzatia accentuata de foame. Substanta activa metformina influenteaza minor greutate, induce o scadere a apetitului si poate fi combinata cu insulina cu actiune prelungita pentru noapte.

 

Betablocante

 Betablocantele sunt medicamente recomandate impotriva hipertensiunii, insa reduc si metabolismul energetic, asadar incetinesc arderile de grasime si induc mai usor o stare de oboseala. Ca urmare a reducerii activitatii, este posibila luarea catorva kilograme in plus. In cazul in care aveti un exces ponderal, consultati medicul pentru gasirea unor alternative la aceste medicamente.

O schimbare cu inhibitori ACE sau diuretici ar putea fi eficienta. Insa in urma unui infarct miocardic sau a unei afectiuni cardiace, betablocantele s-au dovedit cele mai eficiente iar sistarea tratamentului cu acestea este periculoasa. Se poate scapa de cele 2-3 kilograme in plus printr-o dieta saraca in grasimi si carbohidrati simpli.

 

Psihofarmaceutice (Neuroleptice, antidepresive)

Si aceste preparate influenteaza metabolismul si determina o crestere a apetitului. Numarul de kilograme in plus castigate in urma tratamentului cu neuroleptice, depinde de substanta activa. In cazul neurolepticelor traditionale, pericolul cresterii in greutate este mai mic decat in cazul celor mai noi (atipice). Cresterea mai semnificativa in greutate este posibila, in special, in cazul administrarii urmatoarelor substante active: olanzapina, clozapina sau tioridazina. Cu toate aceste efecte secundare nedorite, neurolepticele mai noi sunt preferate in raport cu cele clasice deoarece acestea urma provoaca mai des tulburari de miscare deseori netratabile.

In cazul antidepresivelor, inhibitorii MAO conduc rareori la o crestere in greutate. Antidepresivele stimuleaza apetitul in functie de substanta activa folosita.

Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI) actioneaza diferit, insa pe perioade indelungate pot cauza o crestere a apetitului. In cazul terapiei pe termen lung cu litiu, cresterea in greutate se numara printre cele mai frecvente efecte secundare.

 

Medicamentele cu cortizon

Acestea sunt administrate, in principal, impotriva afectiunilor reumatice, a astmului sau Morbus Crohn. Din pacate, cortizonul stimuleaza puternic apetitul si incetineste metabolismul: Arderile de grasime si zahar devin foarte lente. Grasimea se depune in primul rand in regiunea gatului si a cefei si pe fata. O parte a kilogramelor in plus se datoreaza si retinerilor de apa in tesuturi.

Cresterea in greutate in cazul tratamentului cu cortizon este valabil numai pentru administrarea de tablete. In cazul astmului sau a anumitor boli de piele pentru care se aplica sprayuri sau creme, aceste efecte secundare nu sunt valabile.

 

Medicamente impotriva migrenelor

Si medicamentele impotriva migrenelor pot provoca o crestere in greutate. Substanta activa  Pizotifen induce o crestere a apetitului si este folosita sub forma de drajeuri tocmai ca stimulator pentru apetit.

 

Hormoni

In cantitati mai mare, estrogenul si progesteronul conduc la o crestere in greutate. Contraceptivele care contin estrogen provoaca o retinere sporita a apei in testuri si astfel o crestere in greutate. In cazul contraceptivelor pe baza de progesteron, crestere in greutate este provocata de un apetit sporit cauzat de acestea.