Administrarea corecta a antibioticelor

Administrarea corecta a antibioticelor

Termenul „antibiotic” este de origine greaca si semnificatia acestuia s-ar putea traduce "impotriva vietii". Insa lupta nu se da impotriva celui care si le administreaza, ci a germenilor care ii creeaza probleme. Antibioticele continua sa fie adevarate forte miraculoase care pot salva vieti. Insa pentru acesta, este nevoie sa fie administrate corect.
Exista numeroase microorganisme care pot cauza infectii - in principal bacterii si virusuri sau chiar ciuperci. Antibioticele sunt eficiente numai impotriva bacteriilor! Acest fapt se datoreaza diferentei majore dintre bacterii si virusuri. Astfel, bacteriile se pot dezvolta pana la o dimensiune de 0,002 mm, sunt capabile de propriul metabolism si pot fi dezvoltate in mediu artificial de hranire. Spre deosebire de acestea, virusurile sunt de aproximativ cateva sute de ori mai mici decat bacteriile, nu pot exista autonom, avand nevoie de celule gazda.
Antibioticele ataca peretele celular sau metabolismul bacteriilor, insa impotriva virusurilor care se instaleaza in celulele umane, nu pot lupta. Aceasta informatie este foarte importanta in principal in cazul racelilor, care sunt cauzate de cele mai multe ori de virusuri –astfel ca antibioticele nu sunt eficiente impotriva racelilor.

Cum se administreaza antibioticul

Foarte important: Antibioticul trebuie administrat intotdeauna pana la incheierea perioadei pentru care a fost prescris. Utilizarea corecta, cantitatea de substanta activa continuta si timpul de administrare sunt stabilite de medic in functie de infectia respectiva, tinand cont de eventualele alergii sau afectiuni concomitente. In cazul unei imbunatatiri a starii dupa prima zi de tratament, inseamna ca antibioticul este eficient. Cu toate acestea administrarea antibioticului trebuie continuata conform perioadei prescrise de medic. Numai asa vor fi distruse toate bacteriile si se va evita aparitia rezistentei germenilor. Alte prevederi importante privind administrarea sunt:
• Respectati perioadele de pauza indicate intre administrari. Doar asa veti asigura mentinerea constanta a nivelului de substanta activa in corp. "De trei ori pe zi" inseamna asadar o doza la opt ore.
• Antibioticele trebuie administrate cu apa, deoarece laptele sau alte alimente ar putea reduce efectul acestora. Se recomanda consumarea unui pahar intreg cu apa. Respectati o pauza de minim doua ore intre administrarea antibioticelor si consumul de lapte/produse lactate.
• Momentul exact al administrarii. In prezent exista diferite grupe de antibiotice in functie de substantele active pe care le contin. De aceea, nu poate fi stabilita o regula general valabila pentru momentul de administrarea al acestora. Unele trebuie administrate inainte de masa, altele dupa masa. Medicul sau farmacistul va va recomanda modul corect de administrare; Aceste informatii sunt disponibile si in indicatiile din ambalajul antibioticelor.
• Interactiuni. Persoanele care se afla sub tratament si cu alte medicamente, trebuie sa solicite informatii medicului asupra interactiunilor acestora cu antibioticele.

Sfaturi pentru inghitirea tabletelor mari

Antibioticele sunt livrate de cele mai multe ori – in principal in cazul dozelor mari – sub forma unor tablete mari si care de cele mai multe ori nu pot fi maruntite, din cauza straturilor in care sunt invelite (informatii in indicatiile din ambalaj). Multe persoane au insa probleme cu inghitirea unor tablete mari. In cazul in care administrarea nu permite dizolvarea in suc, spre exemplu, va venim cu cateva sfaturi in ajutor:
• Inainte de administrare, beti o gura de apa pentru a umezii mucoasa.
• Asezati tablete pe limba, cat mai in spate posibil si beti toata cantitatea de apa din pahar.
• Odata cu inghitirea, inclinati usor capul in fata .

Afla care sunt efectele secundare

Prin modul in care actioneaza, antibioticele pot avea si efecte secundare. Bacteriile sunt necesare vietii, spre exemplu cele din cavitatea bucala sau in intestinul gros. Acestea asigura o digerare corecta a hranei. Cu toate acestea, un tratament cu antibiotice va distruge nu numai bacteriile daunatoare, ci si pe cele benefice. Se intampla astfel ca echilibrul florei intestinale sa aiba de suferit si printre efectele secundare ale antibioticelor sa se numere, in mod destul de frecvent, scaunele moi sau chiar diareea. Antibioticele pot afecta si echilibrul florei normale orofaringiene sau vaginale cu aparitia candidozei orale sau vaginale.
In mod normal, dupa incheierea curei de antibiotice, flora intestinala se reface rapid, persoanele cu probleme pot solicita la farmacii preparate speciale de refacere a florei, spre exemplu culturi de drojdie din saccharomyces boulardii sau extract de bacterii din lactobacillus si bifidobacterium.

Nu va tratati singuri cu antibiotice

In cazul infectiilor, daca acestea sunt cauzate de bacterii, tratamentul cauzal este reprezentat de antibiotice. Exista diferite bacterii care pot fi tratate cu substante active diferite. De multe ori insa, cauzele infectiilor pot fi virale sau fungice iar in aceste situatii nu se recomanda tratamentul antibiotic. Consultati un doctor pentru a stabili cauza infectiei. Nu va tratati singuri cu antibiotic.

Rezistenta la antibiotice

In cazul multor bacterii, antibioticele nu mai au nici un efect. Motivul: agentii patogeni au dezvoltat rezistenta impotriva medicamentului. De cele mai multe ori motivul pentru aceasta, este administrarea neglijenta a antibioticelor. In cazul intreruperii tratamentului inainte de termenul prevazut de medic, bacteriile puternice nu sunt distruse, devenind astfel rezistente impotriva medicamentului, asadar isi pierd sensibilitatea la antibiotic. Tocmai de aceea este atat de importanta respectarea duratei prescrise si a orelor de administrare pentru antibiotice.

Cele mai importante concluzii

• Administrati antibioticele la interval regulat si in dozele prescrise.
• Nu intrerupeti tratamentul cu antibiotic inainte de termenul prescris.
• Nu va tratati singuri cu antibiotice.

Ca sa ai grija corect de tine si de familia ta, specialistii alphega iti pun la dispozitie sfaturi utile pentru o ingrijire de nota 10 a fiecarui membru al familiei tale!

Speram ca acest articol te-a ajutat sa eviti pericolele cauzate de administrarea incorecta a antibioticelor.

Spune-ne intr-un comentariu cat de utile sunt sfaturile Echipei alphega!