Cetirizina impotriva rinitei alergice

Cetirizina impotriva rinitei alergice

Substanta activa cetirizina apartine grupului de antihistaminice si este folosita in principal impotriva rinitei alergice. Este disponibila sub forme de tablele, sirop sau picaturi. Printre cele mai frecvente efecte secundare ale citirizinei se numara durerile de cap si gura uscata.

Ajutor impotriva rinitei alergice

Cetirizina este un antialergic folosit pentru tratarea reactiilor alergice la nivelul pielii, a neurodermitei, a urticariilor si mancarimilor. In plus, substanta activa poate alina si anumite inflamatii de natura alergica ale tesutului conjunctiv.

In plus, cetirizina poate fi folosita si pentru tratarea rino-conjunctivitei alergice si a astmului alergic. Simptomele tipice ale rino-conjunctivitei alergice cum ar fi: mancarimea ochilor, lacrimarea excesiva, nasul infundat sau rinoreea abundenta -  sunt provocate de histamina in cazul unei reactii alergice. Cetirizina inhiba efectul histaminei in organism, prin blocarea punctelor de legatura pentru histamina (receptori H1).

Efectele secundare ale cetirizinei

Cetirizina intra in grupa antihistaminicelor de generatie secunda, printre care se numara si substante active precum acrivastina, loratadina si mizolastina. Spre deosebire de antihistaminicele de prima generatie, acestea nu ajung in sistemul nervos, sau ajung doar in cantitati foarte mici, efectele la acest nivel fiind foarte reduse. Astfel, starile de oboseala sunt relativ rare – aproximativ la 1 din 100 de pacienti.

Pe langa oboseala, administrarea de cetirizina poate induce si dureri de cap, uscarea gurii si o stare de moleseala. Uneori, printre efectele secundare se numara si starea de rau, diaree si ameteala.

In cazuri izolate, s-a observat ca cetirizina poate provoca tulburari de ritm cardiac, tulburari de somn si de miscare, greutate la respiratie si inghitire cat si a senzatiei de arsura a ochilor .

In cazul unei supradoze, efectele secundare amintite pot aparea amplificate. Pentru clarificarea in cazul unei supradoze, nu evitati consultarea medicului.

Dozarea cetirizinei

In general, adultilor si copiilor de peste 12 ani li se poate administra o tableta de cetirizina (10 miligrame) pentru ameliorarea simptomelor rinitei alergice. Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 12 ani, se recomanda o jumatate de tableta pe zi. In functie de greutatea corporala, ar putea fi administrata si copiilor o tableta intreaga, spre exemplu prin impartirea ei de-a lungul intregii zile. In cazul adultilor care prezinta simptome similare astmului, doza poate sa creasca la 20 miligrame/ zi. Dozajul exact ar trebui stabili impreuna cu medicul curant sau cu farmacistul.

Potrivit prospectului, simptomele alergice scad in intensitate la aproximativ o ora de la administrarea unei tablete. Se recomanda luarea unei tablete inainte de culcare, cu un pahar de apa. Pe langa tablete, cetirizina este disponibila si sub forma de sirop sau picaturi. Siropul si picaturile pot fi dozate mai usor decat tabletele, fiind astfel mai potrivite pentru copii.

Interactiuni si contraindicatii

In general, in timpul administrarii de cetirizina nu sunt asteptate interactiuni cu alte medicamente. Cu toate acestea, se recomanda evitarea combinarii substantei active cu alcool, chiar daca pana in prezent, studiile nu au demonstrat interactiuni in acest sens. In cazul administrarii concomitente cu hrana, actiunea substantei active este incetinita. In plus, trebuie retinut ca majoritatea preparatelor cu cetirizina disponibile pe piata, contin si lactoza, astfel ca nu sunt recomandate persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza.

Cetirizina nu ar trebui administrata in cazul unei hipersensibilitati la aceasta substanta activa. De asemenea, antihistaminicul nu ar trebui folosit de persoanele cu insuficienta renala severa sau dozajul ar trebui stabilit in mod clar cu medicul curant. Se recomanda consultarea medicului si inaintea administrarii medicamentului copiilor mai mici de doi ani. Inainte de efectuarea unui test alergologic (testul Prick), administrarea de cetirizina ar trebui sistata cel putin trei zile in avans, pentru a nu influenta rezultatele testului.

Cetirizina in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, cetirizina trebuie administrata numai in urma consultarii medicului curant. In prezent, nu exista studii care sa indice lipsa efectelor secundare ale acestui antihistaminic in timpul sarcinii. De aceea, se recomanda evitarea folosirii acestei substante active in primele trei luni de sarcina, dar si in perioada de alaptare, deoarece substanta activa este transmisa prin laptele matern, iar efectele nocive asupra sugarului nu sunt excluse. Daca optati pentru administrarea citirizina, alaptarea trebuie sistata.