https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii

Vaccinarea antigripală – recomandări şi atenţionări

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 19 Dec. 2023
Vaccinarea antigripală – recomandări şi atenţionări

Persoanele care suferă de boli cardiovasculare, diabet, afecţiuni respiratorii sau alte boli cronice asociate, precum şi vârstnicii prezintă un risc crescut de complicaţii, în cazul contractării gripei. Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă măsură de protecție împotriva gripei.

Gripa – riscuri și complicații pentru grupele populaționale la risc

Gripa este o infecţie virală, manifestată prin febră înaltă 38-40°C, frisoane, dureri de cap şi musculare, tuse, sensibilitate la lumină şi dureri la nivelul ochilor. Gripa nu se tratează cu antibiotic, ci cu medicamente antivirale şi simptomatice. Se recomandă odihnă şi izolare la domiciliu. 

Principala complicaţie a gripei este pneumonia, care poate afecta oricare din grupurile de risc.  În particular, gripa poate cauza complicaţii ale sarcinii la femeile gravide, bronho-pneumonii, insuficiență respiratorie acută, astm la copiii mici, spitalizări, complicații cardiace grave sau agravarea bolilor cronice de bază la vârstnici, complicaţii cardiace şi accident vascular cerebral la cardiaci, spitalizare şi complicaţii cardiace la persoanele cu diabet şi dificultăți de recuperare la persoanele cu astm.

Ce este vaccinul gripal şi de ce este utilă vaccinarea?

Imunizarea antigripală funcționează prin stimularea sistemului imunitar pentru a produce anticorpi care vizează tulpini specifice ale virusului. Virusurile gripale evoluează constant, iar vaccinurile gripale se actualizează anual.

Vaccinarea antigripală este utilă pentru a preveni infectarea cu virusul gripal şi pentru a reduce severitatea infecţiei, pentru persoanele vaccinate anterior, care contractează totuşi boala. Eficacitatea vaccinului este între 40% şi 60%, însemnând că protecţia antivirală nu este totală.

Contraindicaţii şi atenţionări 

Vaccinarea antigripală este contraindicată în caz de hipersensibilitate la substanțele active sau la componente care pot fi prezente sub formă de urme (ou, ovalbumină, proteine de pui).

Vaccinarea trebuie amânată în afecţiuni febrile moderate sau severe sau în afecțiuni acute.

Reacţii adverse postvaccinare: alergii la locul injecţiei, reacții anafilactice, durere de cap, dureri musculare, stare generală de rău, iritabilitate, plâns anormal, tremor, vărsături, durere la locul de injectare, febră, parestezii, sindrom Guillain-Barré, nevrită, nevralgie, convulsii, encefalomielită, vasculite (ex: purpura Henoch-Schönlein). Dacă observaţi oricare dintre aceste manifestări sau alte simptome sau tulburări, raportaţi reacţiile adverse la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, e-mail: adr@anm.ro sau pe website: www.anm.ro.

Daca vă vaccinați antigripal:

  • Puteți face gripa, dar forme mai ușoare.
  • Puteți să răciți. Vaccinul antigripal vă protejează de gripă, nu și de răceală!
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități