Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a recunoaște și de a elimina agenții patogeni (precum bacterii, virusuri, paraziți) sau alte substanțe străine, de a îndepărta celulele defecte sau îmbătrânite, menținând astfel homeostazia și protejând integritatea organismului. Imunitatea normală ne protejează atât de infecții, cât și de boli cronice degenerative, precum boli cardiovasculare, diabet zaharat, demențe, cancer.
Factorii care conduc la slăbirea sistemului imunitar
Sistemul imunitar poate fi slăbit de lipsa unor substanțe nutritive, de o alimentație dezechilibrată, de suprasolicitările fizice și psihice, stres, lipsa somnului, lipsa activității fizice, poluarea mediului, fumat, alcool, unele medicamente, înaintarea în vârstă (imunosenescența).
Scăderea imunității crește riscul de infecții în sezonul rece
Funcția imună la om variază sezonier, cu susceptibilitate crescută la infecții în lunile reci, influențată atât de factori de mediu, cât și de modificări fiziologice. Expunerea la aer rece și temperaturi scăzute poate afecta apărarea antivirală locală la nivelul tractului respirator superior, dar și răspunsurile imune (sinteza de interferoni, citokine și de anticorpi, activarea limfocitelor B și T, activarea complementului).
Susținerea imunității în sezonul rece
O alimentație echilibrată, bogată în vitamine (C, D, A, E, B6, B12), minerale (zinc, fier), probiotice și prebiotice susține funcția imună. Conform studiilor, suplimentarea cu vitamina C (1-2 g/zi) poate reduce durata și severitatea răcelii, zincul administrat la debutul simptomelor poate scurta durata răcelii cu aproximativ 33%, iar suplimentarea cu vitamina D în lunile reci reduce incidența și durata infecțiilor respiratorii. Probioticele au dovedit reducerea incidenței simptomelor de răceală prin activarea celulelor dendritice.
Adoptarea unui stil de viață sănătos, cu somn adecvat, activitate fizică regulată și gestionarea stresului, optimizează răspunsul imun. Expunerea la dușuri reci poate stimula imunitatea umorală și celulară, crescând nivelurile de imunoglobuline și interleukine.
Remedii naturale pentru o imunitate optimă
Printre cele mai cunoscute remendii naturale, despre care studiile au dovedit că susțin imunitatea normală și sănătatea organismului se numără: produsele apicole (miere, polen, propolis, păstură), condimentele (curcuma, ghimbir, lemn dulce, oregano, cuișoare), plantele medicinale (echinacea, astragalus, soc, măceșe), alimentele fermentate (varză murată, iaurt, chefir) și superalimentele precum: alge, ciuperci medicinale, usturoi, ceapă, cătină, aronia, merișoare, afine.