Răceală și gripă. Afecțiuni respiratorii Răceală și gripă. Afecțiuni respiratorii

Supa – remediu natural pentru răceală și gripă

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 05 Nov. 2025
Supa – remediu natural pentru răceală și gripă

În sezonul virozelor, când organismul este slăbit și sistemul imunitar pus la încercare, supa caldă poate deveni un veritabil remediu natural. Bogată în nutrienți, ușor de digerat și hidratantă, supa susține recuperarea, calmează simptomele și oferă corpului exact ce are nevoie pentru a lupta cu infecţiile respiratorii.

 

Supa de pui – ce spun studiile

Unul dintre mijloacele blânde de susținere a vindecării este supa de pui. Acest remediu simplu este confirmat de studii asupra infecțiilor acute de tract respirator. Un studiu asupra din 2022 a 160 de persoane cu COVID-19 a descoperit că o alimentație bazată pe alimente și condimente antiinflamatoare, precum supa de pui, supa de orz sau năut și tratamente naturiste pe bază de șofran, scorțișoară sau apă de trandafir, a dus la simptome semnificativ mai reduse în ceea ce privește mialgia, starea de slăbiciune, durerile de cap și tusea, iar proteina C-reactivă a ieșit mai scăzută decât a pacienților care nu au avut acest regim alimentar. Recuperarea a durat cu 2,5 zile mai puțin, iar două proteine (IL-6 și TNF-α) care ajută la declanșarea inflamației în corp au avut niveluri mai scăzute la persoanele care consumaseră supa de pui. Acest lucru înseamnă că organismul a fost mai protejat de efectele nocive ale inflamației și că recuperarea a fost mai blândă și mai scurtă.

 

Cum vindecă supa de pui?

Supa de pui poate conține multe ingrediente antiinflamatoare, precum verdețuri, ceapă, usturoi sau ghimbir, și vitamine și minerale care susțin sănătatea organismului, iar servirea caldă alină durerile de gât și fluidifică mucoasele. Numeroși nutrienți din carnea de pui sunt dizolvați în apă în timpul procesului de fierbere. Astfel, supele de pui sunt bogate în colagen, peptide, carnosină, anserină și taurine, accelerând metabolismul și inhibând migrația neutrofilelor, prevenind, astfel, inflamația.

 

Cum pregătiţi supa de pui, astfel încât aceasta să fie cât mai eficientă în combaterea răcelilor?

 

Ingrediente:

  • 500 g carne de pui, cu os
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 ceapă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 1 bucată mică de ghimbir (2–3 cm), feliat
  • Sare, piper după gust
  • Pătrunjel verde
  • 1 linguriță de turmeric
  • 1 linguriță suc de lămâie

 

Preparare:

Puneți carnea la fiert în 2 litri de apă rece, spumați, apoi adăugați legumele tăiate grosier, usturoiul și ghimbirul. Fierbeți la foc mic 45–60 de minute, până când carnea e fragedă și legumele sunt moi. La final, adăugaţi puţină sare, piper, turmeric și sucul de lămâie pentru un plus de efect antiinflamator. Opțional, puteţi adăuga tăieței sau găluște. Presărați pătrunjel verde și serviţi supa caldă.

 

Monitorizați starea de sănătate și apelați la medic atunci când simptomele se agravează.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 2250 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități