Tusea postvirală - cauze și remedii

Tusea postvirală - cauze și remedii

Infecțiile virale ale căilor respiratorii se manifestă, deseori, şi prin tuse. În cazul gripei, aceasta debutează brusc, pe când în viroze tusea evoluează gradual. Indiferent de tipologie, seacă sau productivă, tusea poate persista chiar şi după ce alte simptome au trecut.

Tusea postvirală durează de la câteva zile, până la 3-8 săptămâni, putându-se manifesta şi ca urmare a altor infecții precum: bronșită, bronşiolită, pneumonie, faringită sau sindromul Croup.

Cauze şi factori de risc

Virusurile de tip rinovirus, care provoacă răceala comună sau viroza şi virusurile gripale, care produc gripa, pătrund în organism prin mucoasa nazală. Odată receptate de sistemul imunitar, acesta începe să producă molecule inflamatorii care vor lupta cu virusul. Un efect secundar al acestor molecule este inflamația generalizată pe care o resimțim în timpul bolii ca: durere de cap şi de gât, congestie nazală, dar şi senzația de obstrucție a bronhiilor şi tendința de a tuși. La acestea se adaugă mecanismul de distrugere a celulelor căilor respiratorii de către virusurile gripale, care declanșează tusea seacă agresivă specifică, dar şi mucusul produs la nivelul plămânilor, ce stimulează anumiți receptori nervoși responsabili cu senzația de tuse. 

Factorii de risc ce influențează durata sau severitatea tusei postvirale sunt: astm – datorită inflamației cronice şi îngustării bronhiilor, reflux gastroesofagial – stimulează receptorii responsabili pentru tuse, sindromul picăturii postnazale – prin scurgerea mucusului nazal în zona posterioară a gâtului, tusea convulsivă – determinată de infecție bacteriană, dar şi alte afecțiuni sau medicamente.

Diagnostic şi tratament

Tusea postvirală va trece de la sine în decurs de 3, până la 8 săptămâni. Dacă, însă, senzația de tuse este deranjantă, asociată altor simptome precum insuficiență respiratorie sau durere în piept, este necesar un consult medical. Medicul va evalua simptomele, uneori recomandând şi investigații imagistice sau de evaluare a capacității plămânilor şi va stabili un diagnostic şi un tratament de urmat.

Remedii naturale ce pot conduce la o evoluție pozitivă în cazul senzației de tuse postvirală includ: hidratarea cu apă, ceaiuri din ghimbir, nucă sau muguri de pin cu miere şi lămâie şi supe calde, siropuri pe bază de extracte din plante şi miere, dropsuri pentru gât. Utilizarea unui umidificator de aer, băile calde, inhalațiile şi aromaterapia cu uleiuri esențiale de eucalipt, mentă, busuioc sau cimbru sunt emoliente şi pot susține procesul de vindecare. Nu forțați tusea, acest lucru va irita căile aeriene, prelungind perioada de recuperare.

Produse
-5% CARD CLUB ALPHEGA
Preț întreg: 2450 lei
i
Preț cu Card Club Alphega:
2328
lei
Economisești
-122
lei
-15% CARD CLUB ALPHEGA
Preț întreg: 2150 lei
i
Preț cu Card Club Alphega:
1828
lei
Economisești
-322
lei
-15% CARD CLUB ALPHEGA
Preț întreg: 3700 lei
i
Preț cu Card Club Alphega:
3145
lei
Economisești
-555
lei
Articole similare
Tot ceea ce trebuie să știi despre gripă
Ce este gripa?Gripa este o afecțiune acută a căilor respiratorii, manifestată prin tuse și dure...
Citeste
De ce raceala nu e totuna cu gripa
În fiecare sezon rece ne întâlnim la tot pasul cu guturaiul, tusea și răgușeala. Se vorbește de răce...
Citeste
Raceala sau gripa?
An de an ne confruntam cu aceleasi probleme in sezonul rece: coriza, tuse, febra. Vorbim despre race...
Citeste
Dureri de gât – câteva sfaturi pentru ameliorarea lor
De îndată ce vine toamna și scad temperaturile, începem să resimțim iritații în gât, dureri la înghi...
Citeste
Sfaturi impotriva racelii
Simtim ca ne explodeaza capul, nasul ne curge, gatul este iritat. Cine nu cunoaste simptomele raceli...
Citeste
Racit la locul de munca
In medie, un angajat din doi sufera in sezonul rece de o infectie gripala. Contactul cu persoana rac...
Citeste
Alege farmacia
Comandă