Alege farmacia

Sindromul picăturii postnazale

Sindromul picăturii postnazale

Secreţiile nazale resimțite drept vâscoase în partea posterioară a nasului şi gâtului, ce determină deseori o tuse seacă persistentă sunt cunoscute sub denumirea de sindromul picăturii postnazale.

Glandele situate la nivelul nasului şi nazo-faringelui secretă constant mucus cu rol în umidificarea aerului, în protejarea membranelor nazale şi în blocarea pătrunderii factorilor alergeni sau patogeni din aer, de regulă înghițiți inconștient.

Cum recunoaștem sindromul picăturii postnazale?

Uneori, mucusul își schimbă consistența şi se acumulează în partea din spatele gâtului, determinând: prurit şi iritare, dificultate de înghițire, tuse persistentă, noaptea şi dimineața, cel mai frecvent seacă, dar şi tendința de a expectora, respirație îngreunată şi urât mirositoare. Acestea se pot menține pe o perioadă de timp mai îndelungată, chiar şi după ce cauzele au dispărut, având atât alte manifestări asociate, cât şi un tratament diferit în funcție de factorul declanșator.

Cauzele sindromului picӑturii postnazale

1. Rinita alergică, declanșată de polenuri, acarieni, puf şi păr de animale provoacă adesea o scurgerea nazală mai abundentă de consistență lichidă, pe fondul producției de mucus suplimentar în încercarea de a elimina factorii alergeni din aer.

2. Infecțiile căilor aeriene superioare: gripă, viroze, sinuzite, au ca manifestări congestia nazală, rinoreea şi scurgerile postnazale, cu mucus de consistență îngroșată şi culoare galbenă sau chiar galben-verzuie, cu miros neplăcut.

3. Corpul străin intranazal poate fi o cauză, în special la copii, şi mai ales atunci când dificultatea de respirație şi secrețiile se manifestă la o singură nară.

4. Temperaturile scăzute din sezonul rece şi aerul uscat irită mucoasa nazală, conducând la producerea de mucus în exces.

5. Factorii externi precum fum, praf, substanțe chimice, ce provoacă iritarea căilor aeriene, medicamente sau alimente iuți ce conduc excesul de secreții nazale.

6. Factorii interni vizează afecțiuni respiratorii cronice, tumori, polipi, deviație de sept, sarcina sau modificări hormonale.

Tratament şi remedii

Pentru a evita complicații precum sinuzita cronică sau otita este necesară eliberarea mucusului, fie cu decongestionante nazale, ca soluție pe termen scurt, în infecții respiratorii, fie cu antihistaminice în timpul puseelor alergice. În cazul deformațiilor anatomice prezentarea la medicul ORL este necesară pentru a se stabili un tratament simptomatic ori unul chirurgical. Suspiciunea de obiect străin intranazal impune prezentarea la urgență.

De asemenea, pentru sindromul picăturii postnazale se pot administra și remedii naturale, precum hidratarea, soluțiile saline nazale şi umidificarea aerului interior.  

Produse
Articole similare
Aparate auditive: High-Tech pentru urechi
Problemele de auz pot afecta comunicarea interpersonală. Televizorul cu volumul setat la maxim &icir...
Citeste
Sprayuri și aerosoli
Atunci când gatul și nasul încep să dea primele semne de răceală, spray-urile și aerosol...
Citeste
Cum apare sinuzita?
Sinuzita, sau inflamația sinusurilor, reprezintă o afecțiune des întâlnită în sezo...
Citeste
Probiotice pentru prevenirea infectiilor respiratorii
Probioticele reprezintă microorganisme vii, care căptuşesc întregul tract gastro-intestinal, d...
Citeste
Sinuzita: complicații, tratament și remedii
Sinuzita, inflamarea sinusurilor nazale, apare de cele mai multe ori ca urmare a pătrunderii virusur...
Citeste
Tratați corect infecția cu streptococ
Durere în gât, usturime la înghițire, febră și frisoane, amigdale inflamate și cu puroi, puncte roși...
Citeste
Comandă