Răceală și gripă. Afecțiuni respiratorii Răceală și gripă. Afecțiuni respiratorii

Igiena corectă a nasului atunci când suntem bolnavi

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 30 Apr. 2025
Igiena corectă a nasului atunci când suntem bolnavi

Igiena nazală este importantă pentru asigurarea unei filtrări eficiente a alergenilor, particulelor de poluare şi pentru blocarea factorilor patogeni, menţinând, în acelaşi timp, sănătatea căilor respiratorii superioare. În timpul unei infecţii respiratorii, igiena corectă a nasului este cu atât mai imperativă, deoarece va favoriza o respiraţie normală şi va preveni sau trata congestia nazală.

Paşi necesari în igiena nasului

Efectuaţi igiena zilnică a nasului dimineaţa şi seara, iar în perioadele virale, chiar de mai multe ori pe zi, astfel:

  • Spălaţi-vă mâinile înainte şi după efectuarea igienei nazale.
  • Utilizaţi întotdeauna ser fiziologic sau soluţie salină izotonă, sterilă, cu salinitate de 0,9 % fie sub formă de monodoză, fie de spray nazal. Dacă alegeţi monodoze, introduceţi câte jumătate din conţinut în fiecare nară, ţinând capul înclinat pe spate. În varianta spray, pulverizaţi câte o dată în fiecare nară.
  • Suflaţi nasul, câte o nară o dată, apăsând cu degetul mare pe nara opusă, în timp ce suflați.
  • Evitaţi să efectuaţi igiena nasului cu apă potabilă, întrucât poate fi contaminată.
  • În caz de congestie nazală, utilizaţi soluţie salină hipertonică, ce are salinitate de 2% şi ajută la decongestia nazală, prin fluidificarea mucozităţilor, precum şi la reducerea inflamaţiei mucoasei.
  • Repetaţi procedura de până la 3-4 ori pe zi în perioada virală.

Irigatorul nazal se utilizează astfel: în special pentru copii, dar şi pentru adulţi, alegeţi un irigator nazal special conceput, care va preveni eventuale accidentări, şi apă distilată sau sterilă pentru irigaţii. Introduceţi cu atenţie apă sau soluţie salină în fiecare nară, urmărind scurgerea sa completă, iar apoi suflaţi nasul. Efectuaţi procedura cu capul aplecat deasupra unei chiuvete sau a unui castron mai mare, de două ori pe zi. 

Cum amelioraţi congestia nazală

Administrarea de decongestionante nazale poate fi o opţiune facilă şi rapidă pentru reducerea congestiei nazale, însă limitaţi utilizarea acestora la câteva zile, în perioada în care sunteţi bolnavi.

Alte remedii pentru congestia nazală sunt:

  • Inhalaţia de aburi calzi din ceai fierbinte de cimbru, rozmarin, mentă, cu un prosop deasupra capului, ce va preveni disiparea aburului. Dacă nu aveţi plantele la dispoziţie pentru a prepara ceai, picuraţi 2-3 picături de ulei esenţial de eucalipt sau din plantele de mai sus în apa fierbinte.
  • Utilizaţi un vaporizator, adăugând ulei esenţial în apa din rezervor, pentru a umidifica aerul ambiental şi a-l purifica.
  • Beţi lichide calde: ceai de ghimbir cu miere, infuzii de cimbru, rozmarin, sau mentă, supe calde şi apă.
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1900 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități