https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii

Tot ceea ce trebuie să știi despre gripă

07 Jan. 2014
Tot ceea ce trebuie să știi despre gripă

Ce este gripa?

Gripa este o afecțiune acută a căilor respiratorii, manifestată prin tuse și durere la înghițire. Ea are la bază o afectare a celulelor ce căptușesc căile respiratorii, ajungându-se astfel la o inflamație locală. Semnele și simptomele generale sunt febra, cefaleea, astenia fizică și durerile musculare. Responsabilă de producerea gripei este infecția virală cu virusul gripal A, B sau C.

Din ce cauză poți avea o infecție gripală?

O idee greșită a multor persoane este aceea că frigul provoacă gripa. De fapt, nu neapărat expunerea la frig este vinovată pentru gripă, ci mai degrabă un sistem imunitar deficitar, care reacționează anevoios față de infecția cu virusurile gripale.

Cum se transmite?

Virusul gripal se transmite extrem de ușor. Cea mai răspândită cale este saliva eliminată prin respirație, strănut sau tuse de către bolnavi sub formă de micro picături (picături Flugge). Acestea conțin secreții cu floră patogenă, inclusiv virusul gripal. Fiind ușor purtate de către curenții de aer, micro picăturile parcurg distanțe mari.

Se realizează în acest mod deoarece se pot cantona pe haine, pe obiectele care ne înconjoară (clanța ușii, bancnote, întrerupătoarele de lumină, obiecte de uz casnic), dar pot fi localizate și pe mâna bolnavilor (este posibilă și infectarea prin strângerea mâinii dacă apoi ducem mâna la nas, gură sau ochi, întrucât punem în contact cu mucoasa virusul gripal).

Ce complicații pot apărea?

Deși pare inofensivă, nediagnosticată sau tratată necorespunzător, infecția gripală poate genera o serie de complicații cu risc vital:

  • pneumonie gripală – cea mai severă complicație ce se manifestă sub forma unei gripe acute care nu se remite, ci evoluează cu febra persistenta, dispnee și cianoză;
  • pneumonie bacteriană secundară – pacienții cu această complicație răspund la tratamentul cu antibiotice;
  • agravarea bronșitei cronice și a astmului;
  • miocardită și pericardită;
  • sindromul Reye (complicație potențial mortală care afectează creierul și ficatul ca urmare a administrării de aspirină la o persoană cu gripă);
  • afecțiuni ale sistemului nervos: encefalită, mielită transversă  și sindromul Guillain-Barre (apariția atoniei musculare, dispariția reflexelor, apariția paresteziilor localizate și chiar a paraliziilor).

Ce tratament există pentru gripă?

Gripa se vindecă cu tratament într-o săptămână și fără tratament în 7 zile.

Pentru a evita eventualele complicații, cât și pentru confortul propriu, tratamentul va fi unul care să amelioreze simptomele. Medicamente pe bază de paracetamol, ibuprofen, ceaiuri, siropuri, repaus la pat.

Concomitent cu tratamentul medicamentos, se recomandă:

- odihnă (7-8 ore/noapte), oboseala slăbind sistemul imunitar și favorizând apariția infecțiilor gripale;

- consumul mare de lichide (ceaiuri, supe);

- evitarea fumatului și a consumului de alcool.

Cum să te ferești de gripa?

  • Vaccinează-te cu vaccinul antigripal.
  • Evită aglomerația sau grupurile mari de oameni.
  • Aerul condiționat care produce căldură sau aerul uscat din apartament afectează mucoasa nazală și favorizează înmulțirea unora dintre virusurile care provoacă afecțiuni ale căilor respiratorii superioare. Așadar, umidifică aerul folosind recipiente cu apă pe care să le așezi apoi pe calorifere.
  • Aerisește camera în care lucrezi sau te odihnești.
  • Spală-te cât mai des pe mâini cu săpun pentru a te apăra împotriva răspândirii virusurilor.
  • Alimentează-te corespunzător! Mănâncă multe fructe – mai ales citrice, deoarece ele conțin o cantitate mare de vitamina C. Apoi nu uita de legume și produse lactate, întrucât întăresc sistemul imunitar și ajută la prevenirea infecțiilor de orice natură.

Antibioticele nu te scapă de gripă!

Dacă pentru un tratament eficient, gândul te duce imediat la antibiotice, ar fi bine să renunți. Gripa este determinată de un virus și nu de infecția cu o bacterie, iar antibioticele sunt eficiente doar în lupta cu bacteriile. Așadar, în cazul gripei, antibioticele nu au aproape niciun efect, decât dacă este complicată cu o suprainfecție bacteriană.

Marea greșeală este să preferi să te tratezi singur, cu ceea ce crezi că ar funcționa, în loc să apelezi la sfatul unei persoane competente: un doctor, un farmacist.

Fiecare dintre noi se confruntă la un moment dat cu diverse afecțiuni. Ne bucurăm că iți putem spune cum se manifestă gripa.

Scrie-ne un comentariu și spune-ne cât de utile au fost informațiile despre gripă din articol.

Comunități