Sindromul postviral

Sindromul postviral

În această iarnă ne-am confruntat cu un val considerabil de infecţii ale căilor respiratorii. Conform declarațiilor specialiștilor, aceste infecții au manifestări diferite de virozele clasice, simptomele sunt mai severe, iar majoritatea pacienților au avut sindrom postviral, cu astenie și  tuse persistentă.

Astenia postvirală

Sindromul postviral, sau astenia postvirală, este caracterizat printr-o stare de oboseală accentuată, ce debutează în timpul infecţiei (răceală, gripă, Covid-19 etc.) şi poate continua chiar şi mai multe săptămâni după eliminarea virusului. 

Simptomele sindromului postviral sunt: confuzie, durere de cap şi probleme de concentrare, durere musculară, articulaţii rigide dar şi inflamarea nodulilor limfatici. Medicii investighează în continuare cauzele acestor simptome, cel mai probabil ele se datorează efectelor persistente ale virusului, pe măsură ce organismul continuă să-l elimine, sau sunt puse pe seama unei reacţii inflamatorii persistente ce afectează întregul corp.

Remedii pentru astenia postvirală

Oboseala accentuată, durerile, starea de confuzie pot dura multe zile, însă există o serie de remedii simple pe care le puteţi urma, pentru a scurta perioada sindromului postviral. În primul rând, încercaţi să dormiţi 7-9 ore în fiecare noapte, hidrataţi-vă şi consumaţi fructe şi legume proaspete cu proprietăţi antiinflamatoare, evitând alimentelor grele, grase, cum ar fi cele prăjite sau fast-food. Faceţi exerciţii uşoare de întinderi, aerobic sau yoga, în timpul zilei, pentru antrenarea musculaturii şi a articulaţiilor. Continuaţi suplimentarea cu vitamina C, D3 şi Zinc. 

De asemenea, vitamina B1 are eficiență dovedită prin studii, în astenia funcțională, inclusiv cea postvirală.

Tusea postvirală

Tusea postvirală este un simptom des întâlnit după o viroză respiratorie. Durează de la câteva zile până la câteva săptămâni și cel mai adesea trece de la sine. De obicei este o tuse seacă, iritativă, dar poate persista și tusea productivă, cu secreții vâscoase, greu de eliminat.

Remediile obişnuite pentru tuse se pot aplica şi în tusea postvirală: hidratare cu lichide calde, ceaiuri de ghimbir, muguri de pin, nucă sau cimbru cu miere, supe, utilizarea unui umidificator de aer, cu uleiuri esenţiale de cimbru, eucalipt şi mentă, băile calde. De reținut este uleiul de chimen negru (Negrilica, Nigella sativa) care a dovedit clinic eficiență crescută în tusea postvirală și modularea imunității respiratorii.

Dacă, însă, senzația de tuse este deranjantă, asociată altor simptome precum insuficiență respiratorie sau durere în piept, este necesar un consult medical.

Anca Stănilă, Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Produse
Articole similare
Tot ceea ce trebuie să știi despre gripă
Ce este gripa?Gripa este o afecțiune acută a căilor respiratorii, manifestată prin tuse și dure...
Citeste
De ce raceala nu e totuna cu gripa
În fiecare sezon rece ne întâlnim la tot pasul cu guturaiul, tusea și răgușeala. Se vorbește de răce...
Citeste
Raceala sau gripa?
An de an ne confruntam cu aceleasi probleme in sezonul rece: coriza, tuse, febra. Vorbim despre race...
Citeste
Dureri de gât – câteva sfaturi pentru ameliorarea lor
De îndată ce vine toamna și scad temperaturile, începem să resimțim iritații în gât, dureri la înghi...
Citeste
Sfaturi împotriva răcelii
Simțim că ne explodează capul, nasul ne curge, gâtul este iritat. Cine nu cunoaște simptomele răceli...
Citeste
Racit la locul de munca
In medie, un angajat din doi sufera in sezonul rece de o infectie gripala. Contactul cu persoana rac...
Citeste
Alege farmacia
Comandă