https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii

Racit la locul de munca

16 Dec. 2016
Racit la locul de munca

In medie, un angajat din doi sufera in sezonul rece de o infectie gripala. Contactul cu persoana racita este greu de evitat tocmai la locul de munca. Va oferim cateva sfaturi pentru a evita riscul de infectie la locul de munca si cum ar trebui sa reactioneze angajatii raciti.

Cat de mare este riscul de infectie la locul de munca in timpul unui val de raceala?

Riscul este foarte mare. Virusii de raceala se transmit prin aer. Atunci cand stranutam sau tusim, virusii pot ajunge la distante de 1 metru, astfel ca persoanele care lucreaza in spatii compacte, sau cei care se afla in contact cu diferite persoane, spre exemplu la serviciul clienti, sunt mai expusi riscului de infectie decat angajatii din halele mari, unde contactul intre persoane este mai putin apropiat. Profesorii si educatorii sunt si mai expusi, deoarece copiii racesc mult mai des decat adultii, avand un sistem imunitar in formare.

Deseori exista conflicte in spatiile comune referitoare la temperatura ambientala si de situatia aerisirii.

Atunci cand temperatura din spatiul de munca este setata la o valoare prea mare, iar spatiile sunt aerisite insuficient, riscul de transmitere a racelilor creste. Aerisirea regulata a incaperilor scade riscul prezentei virusilor intr-un spatiu, iar umiditatea aerului din camera creste. Tensiunile dintre colegi pot sa apara deoarece fiecare resimte diferit caldura /temperatura scazuta. Insa cei mai multi inteleg importanta aerisirii daca le este explicata.

Instalatiile de aer conditionat pot afecta si ele sanatatea. In multe birouri, aceste instalatii sunt reglate necorespunzator, si devin sursa racelilor prin aerul rece si uscat pe care il produc. Rugati responsabilul sa nu seteze instalatia la o temperatura prea joasa.

Cum ar trebui sa ne comportam in calitate de angajati atunci cand simtim primele simptome de raceala?

Multi angajati incep in acest stadiu sa consume mai multe fructe si vitamine pentru a se mentine apti de munca. Insa deseori stadiul racelii este prea avansat pentru a mai putea fi evitata. Chiar daca nu simtiti ca aveti nevoie de o zi libera pentru a va reface, incercati sa evitati efortul fizic. Infectia incepe deseori cu probleme la inghitire si dureri in gat. Incercati sa mentineti mucoasele (gat, nas) cat mai umede si mai calde. Pentru a evita transmitere infectiei: pastrati distanta fata de ceilalti colegi, spunandu-le acestora si motivul. Cu siguranta vor intelege.

Raceala poate deveni mai severa cand continuam sa mergem la munca?

Depinde de natura activitatii. Cei care nu trebuie sa depuna eforturi fizice si poate controla simptomele racelii, ar trebui sa se prezinte in continuare la munca. Nu insa si daca raceala este insotita de febra, deoarece risca alte afectiuni secundare cum ar fi miocardita (inflamarea muschiului inimii). Daca observati ca aveti febra, luati legatura cu medicul de familie, deoarece in acest stadiu, virusii s-au extins deja in intregul organism prin mucoase.

Persoanele care isi folosesc foarte mult vocea la locul de munca, spre exemplu cantaretii, actorii, operatorii din call center, ar trebui sa isi ia cateva zile libere daca sufera de dureri in gat, pentru a evita sa ramana complet fara voce.

Ce putem face atunci cand desi ne simtim foarte rau, sarcinile de serviciu sunt prea importante si nu gasim inlocuitor?

In aceste cazuri, propria evaluare a situatiei este hotaratoare. Iata cateva intrebari care va vor ajuta sa va decideti. Societatea isi poate permite sa lipseasca mai mult de un angajat? Trebuie sa tineti seama ca riscul de infectie este foarte mare, astfel ca ati putea provoca imbolnavirea si astfel absenta mai multor angajati, prezentandu-va raciti la munca.

Comunități