https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Răceală și gripă. Afecțiuni respiratorii Răceală și gripă. Afecțiuni respiratorii

Gripa de vară

21 Jun. 2017
Gripa de vară

Tot mai multe persoane suferă de infecție gripală sau răceală de vară. Cauzele așa-zisei gripei de vară sunt aceleași ca și iarna: este vorba de o infecție cu viruși a căror frecvență crește în timpul verii. Vă prezentăm mai jos câteva simptome și remedii pentru tratarea gripei de vară, dar și măsuri pentru prevenirea acesteia.

Gripa de vară: cauze și patogeni

Studiile au demonstrat că 92% din populație se face vinovată personal de îmbolnăvirea cu gripă în timpul verii. Stilul nostru de viață modern, parțial și nerezonabil, facilitează apariția infecției gripale.

Cauzele unei gripe în timpul verii: atunci când organismul încălzit este expus curenților de aer – fie că vorbim de aer condiționat, de ferestrele deschise la mașină, tren etc- mucoasele se usucă și nu își mai pot exercita rolul protector care le revine, facilitând pătrunderea patogenilor în organism și declanșarea gripei.

Printre ceilalți factori declanșatori ai gripei se numără și consumul prea scăzut de lichide sau expunerile prea lungi la soare. Sistemul imunitar scade și permite răspândirea virușilor în organism.

Simptome gripă

Gripa tipică are drept simptome: gât uscat, dureri de cap, nas umed și senzație generală de moleșeală, dureri de gât, febră, dureri de urechi, frisoane, vărsături, dureri de stomac și diaree.

Virușii atacă toate mucoasele din organism, pacienții se simt fără putere și preferă să-și petreacă zilele însorite în pat decât pe plajă. De regulă, gripa de vară nu durează decât câteva zile, fapt pentru care nu este considerată periculoasă, însă nu ar trebui subestimată.

Tratament gripă prin odihnă

Regula este aceeași ca și în cazul gripei de iarnă: odihna. Permiteți-i organismului dvs. să se refacă.

Reacționați de îndată ce observați primele simptome. Spre exemplu cu un spray nazal cu soluție salină pentru calmarea mucoasei și dezinfectare datorită concentrației de sare.

Ca și în cazul răcelii din timpul iernii, vitaminele sunt benefice pentru întărirea sistemului imunitar. Se recomandă vitamina C, zincul și magneziul.

Metode naturiste

Iată câteva metode naturiste pentru tratarea gripei de vară:

 • Ghimbirul întărește sistemul imunitar. Adăugați 4-5 felii de ghimber în apă clocotită și consumați sub formă de ceai.
 • Ceaiul de mușețel și ceaiul de salvie au efect antiinflamator și sunt ideale pentru gargară.
 • Stările febrile pot fi depășite prin împachetări sau prin cure de transpirație cu ceai de soc sau tei.

Rețineți însă că cea mai importantă măsură este odihna.

Cum putem preveni gripa de vară?

 1. Nu vă stingeți setea cu băuturi direct din frigider.
 2. Beți minim 2-3 litri de lichide /zi.
 3. Evitați curenții de aer și aerul condiționat foarte rece.
 4. Evitați soarele în exces deoarece afectează sistemul imunitar.
 5. Nu purtați îmbrăcăminte udă sau transpirată vreme îndelungată.
 6. Încercați să faceți cât mai multă mișcare în aer liber pentru a permite organismului să își încarce rezervele de vitamină D.
 7. Faceți sport în mod regulat pentru a vă menține în formă și pentru a vă întări sistemul imunitar.
 8. Respectați o dietă sănătoasă formată din multe legume și fructe. Consumați cât mai multă vitamină C din mere, kiwi, grepfrut și ardei.

Comunități