https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii

Calmeaza tusea nocturna

27 Oct. 2020
Calmeaza tusea nocturna

Tusea nocturnă este un simptom posibil al răcelilor sau gripelor, precum și al anumitor boli ale plămânilor sau gâtului. Prin reflexul de tuse, organismul încearcă să elimine excesul de mucus prezent în căile respiratorii, iar noaptea, din cauza posturii culcate, acest reflex devine mai accentuat, împiedicând deseori adormirea și odihna atât de necesară pentru refacerea sănătății. 

Iată mai jos 10 lucruri pe care le puteți face pentru a calma tusea nocturnă: 

1. Dormiți într-o poziție ușor ridicată. Puteți folosi mai multe perne pentru a ține capul și pieptul mai sus. Uneori, tusea nocturnă este provocată de refluxul gastroesofagian, care determină mișcarea acidului gastric înspre piept și gât. 

2. Mențineți umiditatea din dormitor la 40-50%, folosind un umidificator cu apă sterilă sau punând un bol cu apă curată pe calorifer. Un higrometru va determina umiditatea din aer. Atenție la extreme – un aer prea uscat poate stimula tusea uscată, iar un aer prea umed devine favorabil dezvoltării mucegaiului și acarienilor. 

3. Beți ceaiuri calde, ușor îndulcite cu miere, înainte de culcare. Acestea vor curăța gâtul de mucusul care se adună în căile respiratorii. Evitați ceaiurile energizante sau cu conținut de cafeină, precum ceaiul negru sau verde. 

4. Pregătiți la îndemână drajeuri pentru gât, o canӑ cu apă sau siropul de tuse utilizat pe timpul nopții. Nu lăsați tusea să scape de sub control. Aceasta agreseazӑ căile respiratorii, iar iritația lor întreține senzația de tuse. 

5. Faceți gargară cu apă sărată, înainte de a merge la culcare. Într-o cană cu apă caldă, puneți o linguriță de sare și amestecați bine, până la dizolvarea ei. Gargara ajută la eliminarea mucusului în exces și la reducerea inflamației. 

6. Alergia poate constitui o cauzӑ a tusei nocturne. Schimbați frecvent așternuturile și fețele de pernă. Pernele în sine pot constitui un mediu alergen, dezvoltând în interior anumite microorganisme. Înlocuiţi-le atunci când sunt prea vechi. 

7. Folosiți siropuri de tuse pe bază de plante, pentru tuse uscată sau productivă, în funcție de recomandările medicului. 

8. Folosiți spray nazal cu soluție salină pentru a menține umiditatea nasului, pentru decongestionarea și curățarea lui de alergeni, mucus și alți factori iritanți. 

9. Adresați-vă medicului pentru tratament adecvat, dacӑ suferiţi de sinuzitӑ. Iritarea gâtului și declanșarea tusei nocturne se poate produce din cauza mucusului care curge din sinusuri prin interiorul gâtului. 

10. Opriți fumatul, dacă aveți acest obicei. În timp, simptomele respiratorii vor scădea ca frecvență, contribuind la starea de sănătate de ansamblu.

Comunități