https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Alergii si astm Alergii si astm

Bronsita acuta

27 Mar. 2017
Bronsita acuta

Virusii de raceala isi fac simtita prezenta de aproximativ patru ori de-a lungul unui an, in special atunci cand sistemul imunitar scade ca urmare a conditiilor meteo nefavorabile. Se transmit rapid pe caile respiratorii si provoaca o tuse prelungita – bronsita acuta care se manifesta cu precadere pe fondul unor conditii meteo de umiditate si temperaturi scazuta, asadar primavara si toamna.

 

Vremea isi pune amprenta asupra organismului

Vremea rea isi spune cuvantul: persoanele sensibile sufera de schimbarile constante ale vremii, au probleme cu sistemul circulator si se plang de o stare constanta de oboseala. Una din doua persoane sufera de astenia de primavara, cauzele careia nu sunt inca suficient elucidate. Cel mai probabil, modificarile hormonale care intervin odata cu trecerea de la iarna la primavara influenteaza intregul organism.

Lunile intunecate ale iernii ne-au consumat ultimele rezerve de stimulanti din creier, ca urmare a lipsei de lumina naturala. Primavara isi face simtita prezenta treptat, de la un minut la altul razele de soare sunt tot mai puternice, fapt ce ii poate afecta pe cei cu probleme ale sistemului circulator: incalzirea spontana le poate provoca o scadere a tensiunii arteriale, deoarece vasele de sange se dilata pe fondul caldurii.

 

Sistem imunitar scazut

Sistemul imunitar al persoanelor care nu se odihnesc suficient este mult mai predispus infectiilor, cel mai probabil deoarece in lipsa somnului, hormonul de crestere cu actiune imunitara este produc in cantitati mult mai mici. Astfel, virusilor racelii le este mult mai usor sa patrunda in organism. Organismul este dotat cu functii speciale de protectie impotriva agentilor patogeni:

  • In nas, aerul este curatat de praf si bacterii datorita firelor de par foarte fine.
  • In bronhii, plamanii pot capta si alte corpuri straine trecute de filtrul cailor respiratorii superioare.

Cel mai important ”agent de protectie” al cailor respiratorii este surfactantul, element principal al secretiei bronsice. Acesta revine prinderea virusilor de mucoasa. Atunci cand caile noastre respiratorii sunt atacate de agenti patogeni, acestea se apara, printre altele, prin reflexul tusei, incercand sa ii elimine.

 

Simptomele bronsitei acute

O infectie banala poate evolua cu usurinta intr-o bronsita, respectiv infectia mucoasei bronhiilor. Aparitia bronsitei este favorizata de vremea rece, de umiditate, de gaze si vapori toxici sau smog, astfel ca primavara si toamna sunt anotimpurile in care se inregistreaza cele mai numeroase cazuri de bronsita acuta. In 90% din cazuri bronsitele sunt provocate de virusi, nu de bacterii. Astfel, tratamentul cu antibiotice este de cele mai multe ori ineficient.

Simptomul principal este tusea chinuitoare, in special la orele diminetii, cand apare de regula pe fondul unei stari febrile, a unei senzatii fierbinti in cosul pieptului, alaturi de dureri in membre, senzatia de arsura in ochi si raguseala.

 

Tratamentul unei bronsite acute

Tusea este la inceput uscata si devine productiva dupa cateva zile, secretiile fiind de culoare alba. In aceasta etapa tusea ar trebui stimulata pentru a elimina agentii patogeni din organism, in caz contrar mucusul stagneaza si creeaza un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor, fapt ce ar ingreuna vindecarea.

Daca secretiile au o culoare galben-verzuie iar starea generala se inrautateste ar trebui consultat medicul de familie. De regula, in aceasta faza se instaleaza si ralurile respiratorii. Tusea prelungita nu ar trebui ignorata deoarece presupune un stres suplimentar pentru organism si poate afecta straturile protectoare ale mucoasei.

Trebuie evitata retinerea mucusului in organism si incercarea unui tratament cu un medicament mucolitic care sa ajute la desprinderea si expectorarea mucusului pentru o eliminare mai eficienta a bacteriilor si virusilor.

 

Remedii naturiste impotriva bronsite acute

  • Florile de tei si ceaiul de soc ajuta organismul sa transpire si stimuleaza sistemul imunitar.
  • Laptele cald si mierea de fenicul sunt nu doar delicioase ci si benefice pentru alinarea durerilor in gat. La fel si ceaiul de salvie si drajeurile de salvie.
  • Uleiurile eterice obtinute din pin, menta, eucalipt sau cimbru pot fi picurate in inhalator sau in baie pentru a usura respiratia.
Ceaiul de patlagina alina caile respiratorii iritate.

Comunități