https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Alergii si astm Alergii si astm

Ambroxol – substanța activă expectorantă

29 Nov. 2016
Ambroxol – substanța activă expectorantă

La fel ca și acetilcisteina și bromhexina și substanța activă ambroxol se numără printre mucoliticele care ajută la eliminarea sputei din bronhii. Datorită acțiunii sale, ambroxolul este folosit în primul rând în tratamentul tusei productive. Dintre expectorante, acesta este bine tolerat și este rareori însoțit de efecte secundate. Pentru a evita complicațiile, ambroxol nu trebuie administrat concomitent cu alte antitusive – cu excepția cazurilor în care tratamentul se desfășoară sub supraveghere medicală.

Ambroxol împotriva răcelilor

Ambroxolul este folosit în timpul răcelilor care afectează căile respiratorii și sunt însoțite de tuse productivă, dar este administrat cu succes și în cazul altor afecțiuni ale căilor respiratorii cum ar fi mucoviscidoza sau COPD. Dat fiind faptul că ambroxolul are un efect de anesteziere locală, este prescris și împotriva durerilor în gât și este disponibil sub formă de tablete de supt.

Atunci când virușii sau bacteriile pătrund în organism, nasul și bronhiile produc mai multă spută. Uneori sputa nu poate fi eliminată cu ușurință. Ambroxol ajută de desprinderea sputei din bronhii și expectorarea ei, calmând astfel această tuse productivă.

Pentru ca ambroxolul să aibă efectul scontat, este foarte important să vă hidratați suficient în timpul tratamentului. Doar așa secrețiile se vor putea fluidiza și vor putea fi expectorate. Alternativ, puteți fluidiza sputa prin infuzii cu vapori de apă.

Efectele secundare ale ambroxolului

Ambroxol este în general bine tolerat astfel că efectele secundare sunt relativ rare în timpul administrării. În cazuri izolate se pot înregistra reacții alergice. În astfel de situații se recomandă consultarea medicului sau a farmacistului.

La fel de rare sunt și cazurile de iritare la nivelul tractului gastro-intestinal, durerile de stomac, stările de greață, vărsăturile și diareea. Printre efectele secundare se numără și uscarea gurii, febra cu frisoane, reacțiile la nivelul pielii (roșeață, mâncărime).

Dozarea corectă a ambroxolului

Ambroxolul este disponibil în mai multe forme de administrare: sirop, picături sau tablete. Dozarea corectă a acestui expectorat depinde de forma de administrare și de cantitatea de substanță activă care se regăsește în medicament.

Pentru ambroxol sirop de tuse productivă cu 30 miligrame ambroxol / 5 mililitri sirop de tuse, se recomandă următoarea dozare: adulți și copii de peste 12 ani: de 3 ori pe zi /5 mililitri. După 2-3 zile, doza va scădea la 2 porții pe zi /5 mililitri. Pentru copiii mai mici se va respecta următoarea dozare:

  • Copiii între 6 și 12 ani: între 2 și 3 porții/zi/2,5 mililitri –sirop
  • Copiii între 2-5 ani: de trei ori/zi/1,25 mililitri sirop
  • Copiii sub 2 an: două porții/zi/1,25 mililitri sirop

Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul înainte de a stabili doza exactă și citiți prospectul medicamentului.

Contraindicații

Evitați administrarea de medicamente cu ambroxol în cazul în care suferiți de a sensibilitate sporită la substanța activă. Administrarea de ambroxol este contraindicată și în cazul în care suferiți de o afecțiune renală sau hepatică. În astfel de cazuri, substanța poate fi administrată numai în cazuri izolate și sub supraveghere medicală. În cazul intoleranței la histamină, ambroxolul nu poate fi administrat în cure lungi. În cazul afecțiunilor cu acumulare mare de secreții în bronhii, administrarea se va face numai sub supraveghere medicală.

În special în primul trimetru de sarcină și în timpul alăptării, ambroxolul poate fi administrat numai dacă medicul consideră că este absolut necesar. Consultați întotdeauna medicul curant înainte de a începe un tratament cu ambroxol. Administrarea ambroxolului la copiii mai mici de 2 ani necesită un consult medical. În general, copiilor mai mici de șase ani le este administrat sirop sau picături, deoarece acestea permit o dozarea cu cantități reduse.

Efecte adverse: atenție la antitusive

Este important ca în timpul tratamentului cu ambroxal să nu folosiți medicamente antitusive, cum ar fi codeina, deoarece acestea împiedică eliminarea sputei din bronhii. Așadar, evitați antitusivele pe care le folosiți în mod normal în cazul tusei seci, atâta timp cât medicul nu vă recomandă altceva. În cazul tratamentului concomitent cu amoxicilină sau cefuroxima, antibiotice bune pentru tusea productivă, trebuie să rețineți că acestea vor fi mai bine asimilate în țesutul plămânilor. Acest efect este folosit în unele preparate combinate, care pe lângă antibiotic conțin și un mucolitic.

Comunități