https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii

10 masuri de preventie a imbolnavirii cu virusul gripal

26 Feb. 2020
10 masuri de preventie a imbolnavirii cu virusul gripal

Caracteristicile gripei

Gripa este o infecție respiratorie acută provocată de virusul Influenza, ordonat în trei grupe: A, B şi C, care suferă mutații genetice anual. Simptomele sunt tuse, dureri musculare, dificultate în respirație şi febră ce poate ajunge la 40 de grade Celsius. Gripa se transmite extrem de uşor, prin picăturile de salivă eliminate la tuse şi strănut, contagiunea având loc prin interacțiune directă cu bolavul sau în momentul atingerii nasului, gurii şi ochilor cu mâna contaminată. În funcție de tratament, forța sistemului imunitar şi afecțiuni anterioare, gripa se poate vindeca în aproximativ 7 zile sau poate fi fatală, provocând de la 291.000 până la 646.000 de decese, anual, la nivel mondial.

Recomandări pentru a evita îmbolnăvirea

Iată 10 reguli pe care să le urmați, pentru a evita contagiunea în plin sezon gripal, transmise de Organizația Mondială a Sănătății, precum şi de Ministerul Sănătății.

1. Vaccinarea antigripală, preferabil în presezon, însă se poate şi în timpul sezonului atât timp cât persoanele care doresc să se vaccineze sunt sănătoase.

2. Spălarea temeinică a mâinilor cu apă caldă şi săpun, după interacțiunea cu persoane ce au simptomele specifice unei infecții respiratorii, utilizarea mijloacelor de transport în comun sau întoarcerea din zone aglomerate. Alternativ, se poate utiliza soluție dezinfectantă pentru mâini, care conține alcool.

3. Dezinfectarea frecventă a obiectelor de uz curent: telefon, tastatură, mouse, chei, clanțe şi mânere, birou, etc.

4. Evitarea, pe cât posibil, a aglomerațiilor şi a contactului cu persoane bolnave sau păstrarea unei distanțe de minim 1 metru fată de persoane bolnave, care tuşesc sau strănută.  

5. Utilizarea unei batiste de unică folosință sau a pliului cotului, pentru a tuşi sau strănuta, precum şi aruncarea batistelor la gunoi după utilizare.

6. Respectarea unui regim de viaţă sănătos, cu o alimentaţie variată, bazată pe fructe şi legume, odihnă cel puțin 7-8 ore pe zi şi mişcare cel puțin 30 de minute zilnic.

7. Aerisirea încăperilor în care lucrați sau locuiți, precum şi a sălilor de clasă.

8. Purtarea de îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului, pentru evitarea hipotermiei.

9. Purtarea de echipament adecvat de protecție, în mediile algomerate sau cu potențial contaminant (mască chirurgicală, mănuşi şi halate).

10. În caz de simptome specifice gripei, consultarea medicului de familie pentru tratament, izolarea la domiciliu şi aplicarea recomandărilor doctorului.

În cazul copiilor, este important să nu fie expuşi în comunitate dacă au manifestări ale unei infecții respiratorii, cu strănut, tuse, secreții nazale şi durere în gât, pentru a evita agravarea şi contaminarea celorlalți.

Comunități