https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
ORL si oftalmologie ORL si oftalmologie

Ce este gripa oculară?

05 Apr. 2017
Ce este gripa oculară?

Gripa oculară reprezintă o boală infecțioasă deosebit de contagioasă. În cazul unor suspiciuni că ați putea suferi de gripă oculară, se recomandă consultarea medicului datorită caracterului transmisibil al bolii.

Infecția cu agenții patogeni se realizează în urma contactului direct. Virusurile declanșatoare se regăsesc în lichidul lacrimal. În urma frecării ochilor de către persoana purtătoare a virusurilor, există două metode de transmitere a acestora în mediu:

  1. Prin contact direct, cum ar fi atingerea mâinilor
  2. Indirect prin atingerea unor obiecte din jur, cum ar fi clanța ușii, mânere din mijloacele de transport în comun

Se recomandă o atenție deosebită, în special în ceea ce îi privește pe cei mici, care doresc să atingă toate obiectele din jur, riscul de infecție fiind astfel proporțional mai mare.

Purtătorii de lentile de contact sunt expuși și ei unui risc sporit, ca urmare a contactului regulat cu ochii și a posibilității de transmitere a virușilor.

Cum ne putem proteja împotriva gripei oculare?

Chiar dacă virusurile gripale sunt foarte rezistente și supraviețuiesc pe obiectele din jur chiar și câteva săptămâni, se recomandă respectarea măsurilor de igienă precum spălarea și dezinfectarea regulată a mâinilor pentru a evita transmiterea bolii. 

De reținut: persoanele purtătoare de adenovirusuri sunt contagioase în perioada de incubație, respectiv 12 zile înainte de declanșarea simptomelor.

Simptomele gripei oculare

Simptomele gripei oculare acute se aseamănă unei inflamații clasice a țesutului conjunctiv, fapt ce îngreunează diagnosticul. Printre simptomele tipice se numără:

  • înroșirea ochilor
  • lăcrimarea ochilor
  • senzația de mâncărime a ochilor
  • vedere încețoșată
  • sensibilitate sporită la lumină
  • țesut conjunctiv inflamat
  • noduli limfatici inflamați

Pe lângă acestea, se remarcă și simptomele similare gripei:

Un aspect tipic al gripei oculare este faptul că simptomele se resimt mai întâi la un ochi și abia apoi la al doilea.

Diagnostic: gripă oculară sau conjunctivită?

Ca urmare a similitudinii simptomelor, medicii se confruntă deseori cu dificultăți în deosebirea gripei oculare de conjunctivita obișnuită, inofensivă.

Un diagnostic 100% poate fi stabilit doar în urma examinării frotiului de secreție oculară și identificarea agentului infecțios.

Tratamentul și evoluția gripei oculare

Spre deosebire de tratarea unei infecții oculare bacteriene, gripa oculară nu poate fi tratată cu antibiotice, deoarece acestea nu au nici un efect împotriva virusurilor și supun organismul deja afectat unui stres suplimentar prin efectele secundare.

Înainte de aplicarea oricăror măsuri de alinare a simptomelor, discutați cu medicul curant.

Durată

Durata evoluției gripei oculare poate varia între 10 zile și 4 săptămâni, perioadă după care simptomele se retrag de la sine.

De regulă, concediul medical prescris pacienților poate dura 2-3 săptămâni. Se recomandă respectarea concediului medical pentru a evita răspândirea acestei boli deosebit de contagioasă.

Urmările gripei oculare

Printre urmările târzii ale gripei oculare se numără încețoșarea ușoară a corneei, care însă se vindecă în totalitate după câteva săptămâni. În unele cazuri, foarte izolate, există pericolul permanentizării încețoșării respective, fapt ce afectează vederea. În astfel de cazuri, pacienții sunt tratați cu picături oculare cu cortizon.

În cazul în care această metodă de tratament este ineficientă, este posibil un tratament laser pentru îndepărtarea chirurgicală a punctelor încețoșate ale corneei.

Comunități