Durerile de cap și de membre apar mai mereu împreună atunci când răcim. Însă durerile de membre pot ascunde și alte cauze. Iată câteva dintre ele și metodele de combatere a durerilor.
Ce sunt durerile de membre?
Prin dureri de membre se descriu durerile de la nivelul brațelor și picioarelor. Uneori sunt minore, nu ne deranjează, alteori se acutizează și ne afectează considerabil viața de zi cu zi. Durerea se extinde treptat, pe ascuns. Apar uneori doar la picioare sau doar în brațe, alteori concomitent.
Durerile pot fi spontane, trecătoare spre exemplu ca simptom însoțitor la răceală sau pot avea un caracter cronic, atunci când afectează doar una dintre extremități, indicând prezența unei afecțiuni care necesită tratament.
Care sunt cauzele durerilor de membre?
Durerile de membre apar în cazul a nenumărate boli, și variază de la răceală, la intoxicații sau tulburări majore ale sistemului nervos. Apar prin cele mai diferite mecanisme, afectând uneori toate membrele, alteori doar un braț sau doar un picior, cu durată variată a durerii.
Cele mai dese cauze: infecțiile
Cei mai mulți dintre noi cunosc durerile de membre asociate răcelilor și gripelor. Acestea sunt însă comune și altor infecții virale, cum ar fi rujeola, parotidita epidemică, encefalita transmisă de mușcăturile de căpușe. Durerile apar ca urmare a încercării corpului de a combate infecția și a anumitor neurotransmițători care cauzează dureri, cum ar fi prostaglandina. În cele mai multe cazuri sunt afectate atât brațele cât și picioarele, însă durerile dispar odată cu vindecarea infecției.
Nu sunt vizate doar persoanele în vârstă
Artroza, guta, reumatismul, toate acestea sunt boli întâlnite mai degrabă la cei în vârstă. Însă cei tineri pot fi și ei afectați. Durerile de membre reprezintă un simptom însoțitor al acestor boli. Artroza poate apărea la oricare dintre articulații, cu precădere la nivelul coloanei cerebrale, a genunchilor și mâinilor. Guta se manifestă cu preponderență la picioare și glezne. Reumatismul este un termen general pentru diferite afecțiuni. În funcție de forma acestuia, durerile pot apărea la nivelul oaselor, a cartilajelor sau a țesutului moale (mușchi și tendoane).
Dureri în toate extremitățile
Multe femei suferă de sindromul premenstrual care se manifestă cu câteva zile înainte de perioada menstruală și care pare să fie cauzat de o dereglare hormonală. Pe lângă durerile de cap, cele de picioare sau brațe sunt destul de comune.
Polineuropatia poate reprezenta cauza unei dureri generalizate a membrelor. În cazul unei astfel de boli, este posibilă o îmbolnăvire a tuturor nervilor care aparțin sistemului nervos periferic, așadar toți nervii cu excepția creierului și a măduvei spinării. Printre cauzele polineuropatiei se numără diabetul avansat, consumul abuziv de alcool, insuficiența renală severă (uremie) sau intoxicație (spre exemplu cu mercur). De cele mai multe ori, durerile încep printr-o senzație de mâncărime sau arsură, și se transformă apoi în dureri resimțite la nivelul picioarelor și brațelor.
Mai puțin frecvent este sindromul Raynaud care constă într-o tulburare a sistemului circulator, resimțită la nivelul membrelor, caracterizată prin dureri în extremitățile afectate, modificări de culoare (paloare), precum și senzațiile de frig și/sau amorțeală, după expunere la temperaturi scăzute (exemplu: contactul cu apa sau aer rece.).
Durere exclusivă în brațe
Durerea prelungită în brațe poate indica o nevralgie (durere nervoasă) sau nevrită (inflamare a nervilor) a plexului brahial; acesta este responsabil pentru circulația umerilor și a brațelor. În cazul durerilor în braț, acestea poate apărea ca urmare a sindromului tunelului carpian, presiunea fiind resimțită în anumiți nervi ai brațelor (Nervus medianus). Durerile în brațe se resimt și în urma ședințelor de iradiere la axile și a ganglionilor – folosită de regulă în tratamentul cancerului la sân.
Dureri numai în picioare
Atunci când durerile apar numai în picioare, sunt provocate de cele mai multe ori de nervul sciatic, de nervul femural frontal sau de plexul lombar din regiunea lobară a coloanei vertebrale. Deteriorarea acestor structuri poate fi provocată de distrugerea sau degenerarea discurilor dintre vertebre, infecții, operații, compresie excesivă a ghipsului sau tumori.
Dureri de membre- iată cum pot fi combătute
Tratamentul la nivelul membrelor diferă în funcție de cauză. Mai ales atunci când în spatele lor se ascunde o boală gravă, cum ar fi polineuropatia sau o infecție majoră. În aceste cazuri, este obligatorie apelarea la un consult medical. În cazul unei nevrite, acesta vă va prescrie un remediu anti-inflamator sau bloc de plex, prin anestezierea locală a nervului dureros.
Însă atunci când suferiți „doar” de pe urma unei răceli sau PMS, există nenumărate măsuri care să accelereze vindecarea. Cel mai probabil că nu veți simți nevoia să fiți activi: menajați-vă, dormiți, lăsați sistemul imunitar să lucreze.
Medicamente împotriva durerilor de membre
Substanțele active acid acetilsalicilic (ASS) și Ibuprofen (inhibă producția de prostaglandine) și au un efect analgezic și antiinflamator, benefic în cazul răcelilor. Dacă aveți febră, istoric de ulcer sau gastrită sau afecțiuni cardiovasculare puteți apela la paracetamol. Acesta are efect antinevralgic și antipiretic. Nu se recomandă administrarea acestora timp de mai mult de trei zile fără consultarea medicului. În cazul în care simptomele nu dispar în tot acest timp, consultați medicul de familie.
Remedii naturale împotriva durerilor de membre
Fie că simțiți nevoia de rece sau cald pe membrele dureroase, puteți apela la băi, împachetări sau ceaiuri. Băile calde pot avea un efect calmant.
La alegere, puteți introduce în apa de baie plante cu diferite proprietăți pentru a accentua efectul. Fierbeți spre exemplu 400 de grame de frunze de mesteacăn, 500 de grame de urzică, sau 500 grame de ace de molid, timp de 10 minute în 2 litri de apă. Strecurați decoctul (prin sită sau material) și turnați-l în apa de baie caldă. Este suficient un timp de îmbăiere de 15 minute – substanțele active ale plantelor medicinale vor îmbunătăți circulația sângelui, și vor calma astfel durerile din membre. Puteți obține aceste ingrediente din orice farmacie.
Un remediu natural pentru dureri musculare, durere și inflamații cu diverse localizări precum și pentru febră este extractul din coaja de salcie sau aspirina organică, produse comercializate în farmacii sub diferite denumiri.
Beți multe lichide calde. Spre exemplu încercați un ceai de tei, de scoarță de salcie și de ghimbir care au efect analgezic și antispasmodic. În farmacii găsiți amestecuri gata preparate. Desigur că puteți realiza acest amestec și dvs. Cumpărați 50 grame de flori de tei, soc, scoarță de salcie. Amestecați-le și adăugați 2 lingurițe din acest amestec în jumătate de litru de apă clocotită. Lăsați infuzia să tragă timp de 10 minute, strecurați apoi amestecul și beți ceaiul de-a lungul întregii zile.
Supa de pui ajută împotriva durerilor de membre
Un alt remediu popular și bine cunoscut în tratarea durerilor de membre și a răcelilor este supa de pui. O puteți prepara chiar dvs. sau puteți ruga un prieten să vă ajute.
O altă metodă eficientă constă în împachetări reci, benefice în cazul durerilor de membre din timpul răcelilor sau gripelor, atunci când simțiți că ardeți. Îmbibați un prosop în apă la 20 °C (corespunde apei de la robinet), stoarceți-l puternic și înfășurați-l peste membrul care vă doare, spre exemplu peste genunchi sau gambă. Așezați deasupra un prosop uscat.
Se recomandă să stați întinși în timpul împachetărilor, timp de cel puțin 10 -15 minute. Împachetarea rece se încălzește și ajută la o mai bună circulație a sângelui, reducând astfel din intensitatea durerii.
Tratamentul homeopatic
Homeopatia oferă câteva remedii împotriva durerilor de membre. Reumatismul și durerile de picioare sau brațe provocate de răceală, sunt tratate spre exemplu cu un remediu homeopatic obținut din Eupatorium perfoliatum (sburătoare). Guta, artrita, reumatismul și sciatica sunt tratate cu Bryonia, care are efect liniștitor.
Rhus toxicodendron, este un preparat obținut din mai multe specii de sumac, benefic împotriva durerilor de membre, care pot fi provocate și de gripă. Remediile homeopate, în special în cazul bolilor cronice trebuie realizate de personal specializat.