https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Testul de ovulație

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 27 Aug. 2018
Testul de ovulație


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

Numeroși parteneri își doresc un copil, însă sarcina este posibilă numai în zilele de fertilitate ale partenerei. Pentru a stabili cu mai multă exactitate care este cel mai bun moment al conceperii, cuplurile trebuie să acorde mai multă atenție corpului femeii.

În prezent există numeroase metode ajutătoare, cum ar fi testul de ovulație, care permite stabilirea cu mai multă precizie a intervalului de zile fertile ale femeii, simplificând astfel și aducerea la îndeplinire a dorinței de a crea copii.

Cum funcționează un test de ovulație?

Utilizarea testului de ovulație este foarte asemănătoare testului de sarcină. Cu toate acestea, în cazul unui test de ovulație trebuie stabilită mai întâi durata medie a unui ciclu, pentru a determina momentul de început al testului. Calculul lungimii unui ciclu arată după cum urmează: de la sfârșitul unui ciclu (de exemplu 28 zile) se scad 17 zile (rezultat: unsprezece). Se va începe testul în ziua  unsprezece.

Fășia de test trebuie să intre în contact cu urina femeii până la segmentul marcat. În funcție de testul folosit, acesta trebuie să dureze până la 10 secunde.

Testul clasic de ovulație

Testul clasic de ovulație este prevăzut cu o dungă de control și una de test. Dunga de control devine vizibilă de îndată ce testul intră în contact cu urina. Dunga de control se colorează în funcție de concentrația hormonului luteinizant (HL) între 5 și 10 minute.

Dacă dunga de testare este la fel de puternic colorată ca dunga de control, concentrația de hormoni este foarte puternică, ceea ce înseamnă că ovulația femeii se vă produce în următoarele două zile. Dacă în schimb, colorarea este foarte slabă sau deloc, ovulația nu se va produce în zilele imediat următoare și sunt necesare alte teste pentru stabilirea cu exactitate a perioadei de ovulație.

Testul digital de ovulație

Testul digital de ovulație funcționează exact ca cel clasic, însă rezultatul nu este afișat sub formă de linii, ci digital. De regulă, rezultatul este indicat prin simboluri de tip smiley.

Se recomandă efectuarea zilnică a testului, la aceleași ore, până când se observă o creștere a concentrației de hormoni în urină. Dacă rezultatul acestui test de ovulație este pozitiv, nu este necesară desfășurarea altor teste, deoarece momentul propice pentru concepere a fost stabilit deja.

Dacă acest test de ovulație este permanent negativ, se recomandă consultarea medicului ginecolog pentru stabilirea cauzelor.

Monitorul fertilității

Testele HL sunt cele mai la îndemână teste de ovulație pentru stabilirea cu precizie a momentului ovulației. Pe lângă acestea există și un monitor de fertilitate, care pe lângă cele două zile de maximă fertilitate, afișează și zilele cu fertilitate mai scăzută, în care însă este posibilă conceperea. Și aceste mici unități se bazează pe fâșiile de testare LH și urină.

Alternativa testului de ovulație: Calendarul menstruației

O altă măsură ajutătoare pentru stabilirea ovulației este calendarul menstrual, numit și calendarul ovulației. Pentru acesta, sunt înregistrate într-un calendar zilele de menstruație timp de șase luni.

Zilele de fertilitate pot fi determinate prin calcul, stabilind cel mai scurt ciclu (spre exemplu 28 de zile) din care se scad 21 de zile (rezultat 7). Prima zi posibil fertilă ar fi așadar a șaptea zi a ciclului lunar. Un ciclu lunar se încheie în prima zi de menstruație și în aceeași zi începe și noul ciclu.

Pentru a stabili ultima zi posibilă din cele fertile, se vor scădea 8 zile din cel mai lung ciclu (de exemplu 31 de zile), rezultatul fiind 23. Ultima zi fertilă ar fi astfel a 23-a zi a ciclului lunar. În acest exemplu, zilele fertile se încadrează între a 7-a zi și a 23-a zi a ciclului lunar.

Metoda temperaturii

O altă metodă pentru calcularea ovulației constă în metoda temperaturii. În fiecare dimineață se măsoară temperatura la trezire (temperatura bazală) și se notează într-un calendar. La finalul unui ciclu se compară temperaturile.

De îndată ce se observă o creștere a temperaturii cu 0,3 până la 0,4°C care se menține ridicată până la începerea menstruației, se poate afirma că a avut loc ovulația. Această metodă este potrivită pentru femeile cu un ciclu menstrual regulat, însă evaluarea necesită experiență.

Calcularea ovulației cu ajutorul metodei temperaturii permite mai degrabă stabilirea zilelor de nefertilitate, deoarece sarcina este mai puțin probabilă să se producă după creșterea temperaturii - care la rândul ei se înregistrează după încheierea ovulației.

În prezent există și computere speciale cu termometre foarte sensibile, care calculează temperatura cu maximă precizie, înregistrează cele mai mici diferențe și le evaluează. După câteva luni, computerul poate determina o tendință și poate prevedea zilele cele mai fertile.

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități