https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Mama și copilul Mama și copilul

Sport pentru copii

29 May. 2015
Sport pentru copii

Copiilor le place miscarea in mod natural. Le place sa sara, sa alerge, sa se catare – sportul inseamna distractie pentru cei mici si un factor important in dezvoltarea organismului. Instalarea plictisului nu are nici o sansa in fata varietatii de sporturi posibile, benefice atat pentru psihic cat si pentru fizic.

Sport pentru copii

Copiii deprind multe lucruri prin miscare. Postura corpului este corectata, musculatura trunchiului este intarita, iar durerile lombare pot fi evitate inca din copilarie. In mod natural, de pe urma sportului au de castigat si parintii.

Pe langa functia stabilirii unui model de comportament, practicarea in comun a sportului este benefica pentru intreaga atmosfera din familie. Fie ca mergeti impreuna pe bicicleta, cu rolele sau bateti mingea, impreuna totul este mai distractiv. Si nu fiti dezamagiti cand cei mici vor incepe sa va intreaca in abilitatile sportive. Copiii care fac sport de mici au o conditie fizica mai buna si un simt competitiv pe masura.

Atunci cand copilul dvs. castiga in sport, ii creste si increderea in sine. De aceea, sporturile in echipa sunt atat de recomandate copiilor, deoarece invata sa functioneze in echipa. Abilitatile sociale se deprind in echipa, sub forma jocului – si infrangerile sunt mai usor de depasit in echipa. 

Evitarea pericolelor 

Dat fiind faptul ca cei mici nu reusesc sa evalueze realist pericolele existente, este important ca parintii, profesorii sau antrenorii sa le ofere ajutor. Siguranta este un aspect important pentru orice sport sanatos, insa copiii trebuie sa cada din cant in cand, bineinteles intr-un cadru sigur. Doar asa isi pot dezvolta un simt corect al organismului pentru echilibru si pot acumula experienta din mediul inconjurator.

Este important ca cei mici sa fie intotdeauna echipati corect, in functie de sportul practicat, pentru ca orice accidentari minore sa nu provoace urmari pe termen lung. De exemplu, pentru practicarea sporturilor precum mersul pe bicicleta, pe schiuri sau patine cu rotile, purtarea unei casti de protectie este absolut obligatorie.

Copiii se afla inca in faza de dezvoltare a organismului, alegerea incaltamintei potrivite reprezinta un criteriu important pentru practicarea cu succes a unui sport. Incaltamintea prea mica este nu doar neconfortabila, dar poate avea efecte negative asupra dezvoltarii picioarelor. Recomandarea noastra este sa apelati la un magazin de specialitate, unde picioarele copiilor pot fi masurate si unde gasiti incaltaminte pe masura.

Sporturile potrivite in functie de copii

Factorul distractiei si al aventurii ar trebui sa fie mereu in prim –plan. Nou nascutii pot trai primele experiente de miscare prin inot. Celor putin mai mari le place sa se miste pe muzica, oferta este foarte bogata atat pentru parinti cat si pentru cei mici. Inca de la varsta de doi ani cei mici pot isi pot antrena coordonarea cu ajutorul bicicletei fara pedale, care ii va ajuta mai tarziu sa deprinda mai usor mersul pe bicicleta.

Incepand cu varsta de 5 ani, diversitatea sporturilor pe care cei mici le pot practica este imensa, fiind si varsta la care se poate observa prezenta unui talent innascut pentru un anumit sport. Chiar daca baietii ar vrea sa ridice greutati cu tatii in sala de gimnastica, aceste exercitii ar trebui evitate pana la pubertate, in caz contrar s-ar putea confrunta cu probleme de dezvoltare.

Sporturile clasice pentru fete si pentru baieti 

Asadar: copiii isi dezvolta muschii in mod automat, indiferent de sportul pe care il practica, astfel ca un antrenament muscular cu greutati este inutil. In mod clasic, fotbalul este in continuare iubit printre baieti, in timp ce fetele opteaza pentru dans si calarie. In mod normal, interesele depind si de optiunile prietenilor, deoarece copiilor le face mai multa placere practicarea de sport impreuna cu cel mai bun prieten.

Varietatea ar trebui apreciata, deoarece fiecare sport are efecte diferite asupra organismului. Fie ca este vorba de judo, tenis, hochei, atletism, handbal sau balet, fiecare dintre ele dezvolta motrica si ajuta la eliminarea stresului din timpul programului scolar.

Comunități