https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Sindromul Crup - Insuficiența respiratorie la copilul mic

29 Nov. 2016
Sindromul Crup - Insuficiența respiratorie la copilul mic

Părinții care trec cu cei mici printr-un episod de sindrom crup cu insuficiență respiratorie nu reușesc să treacă prea repede peste frica resimțită într-o astfel de situație și de asemenea teama că s-ar putea repeta. Vă oferim câteva sfaturi care sperăm că vă vor fi de folos în astfel de situații.

Explicație

Sindromul crup este o afecțiune respiratorie cauzată de o infecție virală a căilor respiratorii superioare care afectează în special laringele. Ca urmare a inflamării mucoasei, căile respiratorii se îngustează, împiedică respirația normală și provoacă o tuse lătrătoare.

Termenul pseudocrup este folosit pentru a descrie stările de insuficiență respiratorie nocturne suferite de copiii afectați de difteria crup. Datorită vaccinurilor timpurii, difteria a dispărut astăzi aproape complet, iar termenul pseudocrup a fost înlocuit cu crup sau sindrom crup.

Ce este pseudocrup?

Pseudocrup este o afecțiune care constă în inflamația mucoasei laringelui chiar în zona corzilor vocale. Apare cel mai des în rândul copiilor cu vârstă cuprinsă între 18 luni și 6 ani. La această vârstă,  deschiderea laringelui este încă foarte îngustă, iar mucoasa reacționează foarte puternic la inflamații acute. Prin inflamare, orificiul respectiv se îngustează suplimentar și este amenințat de obturarea completă.

Pseudocrup este provocat cel mai adesea de răcelile virale, fapt pentru care cazurile sunt mai frecvente în lunile reci ale anului. Factorii de mediu, vremea foarte umedă, poluarea și fumatul pasiv facilitează declanșarea acestei afecțiuni. Uneori sunt posibile și cauze alergice sau chiar bacterii.

Simptomele

De cele mai multe ori crup se declanșează ca o răceală banală și se transformă brusc, în special în timpul nopții. Cel mic începe să tușească, vocea devine tot mai răgușită și respirația este puternic afectată și este șuierătoare.

Copilul suferă de insuficiență respiratorie, se instalează teama de sufocare care îi creează o stare și mai mare de agitație, crescând suplimentar consumul de oxigen deja redus. Ca urmare a lipsei de oxigen, buzele și unghiile încep să se coloreze într-o nuanță albastră, iar fața devine tot mai palidă.

Primul ajutor în caz de insuficiență respiratorie

  • Luați copilul în brațe și încercați să îl calmați.
  • Mergeți la aer, deschideți larg fereastra sau direct pe balcon, chiar dacă este iarnă.
  • Opriți încălzirea pentru a evita inhalarea de aer uscat și prăfos. Se recomandă aerul umed și rece care să ajute de dezinflamarea mucoasei. Porniți apa rece la duș și agățați prosoape umede în camera copilului.
  • Cel mic ar trebui să bea cât mai multe lichide (apă la temperatura camerei).
  • Așezați-l cu trunchiul mai sus față de restul corpului.
  • Dacă este cazul, administrați medicamentele prescrise de medic (ex: supozitoare cu cortizon sau spray cu epinefrină).

Când trebuie să vă adresați medicului?

În cazurile minore, starea celui mic se va îmbunătăți imediat dacă veți respecta măsurile de mai sus. Adresați-vă medicului imediat după un prim astfel de atac pentru a vă pregăti pentru eventualitatea repetării lor. Studiile indică predispoziția repetării unor astfel de atacuri în cazul celor care au suferit deja unul.

În cazurile severe, când în ciuda administrării de cortizon insuficiența respiratorie se menține, sunați imediat la urgențe.

Complicații posibile

Pseudocrup este de cele mai multe ori inofensiv, există însă și riscul extinderii spre urechea medie, trahee sau plămâni. În cazul unui atac bacterian este posibilă și declanșarea unei pneumonii.

Cum pot fi evitate astfel de atacuri?

Ca măsuri generale, trebuie să acordați atenție unei alimentații sănătoase și echilibrate, să respectați un regim de viață sănătos, cu multă mișcare în aer liber pentru fortificarea sistemului imunitar al celor mici. În cazul copiilor care suferă în mod repetat de astfel de atacuri, pregătiți-vă o trusă cu medicamente de prim-ajutor.

O altă măsură preventivă este folosirea unui umidificator, în special în anotimpurile reci. De asemenea, părinții trebuie să evite să fumeze în locuință.

Comunități