https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Relația tată-fiu: de la control la implicare activă şi ghidare

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 26 Dec. 2023
Relația tată-fiu: de la control la implicare activă şi ghidare

Modul în care tații se raportează la fiii lor are impact asupra întregii lor vieți, iar studiile ne arată atât ce trebuie evitat, cât și ce este recomandat pentru ca tații să crească băieți echilibrați.

Printre comportamentele de evitat în educația băieților se numără:

  • control ridicat (reguli foarte stricte)
  • așteptarea supunerii totale („faci așa cum am zis eu!”)
  • practicarea pedepselor („dacă nu…, atunci…”)
  • accentuarea puterii și stoicismului emoțional („nu te mai plânge, fii bărbat!”)
  • acte de agresiune: verbală, emoțională sau fizică.

Astfel, autocontrolul, distragerea și relațiile de cuplu devin calea prin care tinerii ajung să facă față emoțiilor – însă, la un moment dat, presiunea interioară devine copleșitoare. Din ce în ce mai mulți tineri se confruntă cu anxietate, depresie și chiar tentative de suicid. Ei se străduiesc să susțină aparențele unei masculinități puternice până în ultima clipă.

În schimb, stilul democratic de parenting facilitează relația pozitivă tată-fiu, fiind un viitor scut pentru sănătatea mintală. Iată câteva recomandări practice:

  1. Implicați-vă activ. Schimbați scutece, încălziți biberoane, îmbrăcați și plimbați copilul. Fiți implicat în jocuri și în activitatea școlară a băieților.
  2. Oferiți hrană emoțională – recunoașteți și numiți emoțiile fiilor, creând pentru ei un spațiu în care este în regulă să simtă orice. Lărgiți vocabularul emoțiilor, astfel încât băieții să învețe să nuanțeze emoția și intensitatea ei (de la mă simt rău la mă simt frustrat/iritat/enervat/furios).
  3. Fiți un model de asumare a vulnerabilității. Vorbiți despre propriile emoții, despre greșeli și despre modul în care vă rezolvați problemele respectându-vă valorile personale, cu empatie și flexibilitate.
  4. Conectați-vă prin activități comune: fie că e vorba de sporturi, lectură, ieșiri ale băieților sau mici excursii, aceste acțiuni repetate vor cultiva sentimentul de stabilitate în relație.
  5. Cultivați pasiuni comune. Ce sporturi îi atrag, ce jocuri, ce tip de filme, ce discipline? Deveniți pasionat de pasiunile lor și discutați pe temele lor de interes.
  6. Oferiți ghidare prin discuții pe teme importante precum gestionarea banilor, relațiile de prietenie, sexul, expunerea în social media și pericolele anturajelor nepotrivite sau metode de a rezista presiunii grupului și valorile personale.
  7. Solicitați sprijin. Dacă aveți blocaje în realizarea acestor acțiuni, dacă vă este greu să discerneți între emoții și nu știți cum să le abordați sau cum să vă adaptați comunicarea, apelați la un psiholog pentru a vă susține pe dumeavoastră în primul rând.
Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități