https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Meningita la copii

21 Apr. 2022
Meningita la copii

Meningita este o boală infecţioasă care afectează meningele – învelişul protector al creierului şi al măduvei spinării. Meningita poate fi de origine bacteriană, virală, fungică, determinată de alte afecţiuni, sau medicamentoasă. La copii, cele mai frecvente forme sunt cele bacteriene (provocate de pneumococ, meningococ, streptococ de tip B sau listeria) şi virale (determinate de enterovirusuri, virusul urlian sau virusul herpes simplex, precum şi de infecţii anterioare: otită, sinuzită sau viroză respiratorie). 

Meningita la copii este o urgenţă medicală întrucât, netratată, poate avea consecinţe debilitante pentru tot parcusul vieţii, sau chiar fatale!

Simptome ale meningitei la copii şi complicaţii

Sugarii şi copiii cu vârsta sub doi ani ce se confruntă cu meningită au simptome precum: febră, somnolenţă, plâns necontrolat mai puternic la ridicarea în braţe, fotosensibilitate, inapetenţă, rigiditatea gâtului şi arcuirea coloanei vertebrale, însoţite de plâns la încercarea de aplecare a capului în faţă. De asemenea, mai pot apărea și: o umflătură în zona fontanelei, paloare facială, învinenţirea buzelor, erupţie cutanată, privire în gol. Micuţii pot fi letargici, greu de trezit din somn, sau agitaţi şi iritabili.

Copiii mai mari resimt, în plus, durere cervicală, înţepenire a gâtului și sete intensă.

Neidentificată şi tratată la timp, meningita poate determina leziuni la nivelul creierului şi complicaţii grave pentru viaţa copilului: tulburări de auz şi de vedere, dificultăţi de învăţare şi memorare, convulsii, afectare cardiacă, pulmonară şi renală, putând duce şi la deces. 

Diagnosticarea meningitei la copii şi tratament

Dificultatea celor mici de a comunica duce la responsabilizarea părinţilor în a urmări şi prezenta simptomele, momentul apariţiei şi antecedentele personale în faţa medicului. Investigaţiile necesare pentru diagnosticare sunt: examen clinic, analize de sânge, tomografie computerizată sau radiografie de craniu, puncţie lombară. 

Tratamentul va fi diferenţiat astfel: atunci când cauza este bacteriană, se vor prescrie antibiotice. Pentru cauzele fungice se vor prescrie medicamente antifungice, iar în cazurile virale fie un antiviral, fie antipiretice, și antiinflamatoare. Pentru a susține sistemul imunitar este nevoie de hidratare, igienă şi odihnă. 

Prevenţie

O primă formă de prevenţie este vaccinarea copilului conform schemei naţionale de imunizare, ce cuprinde vaccinul antipneumococic conjugat și vaccinul hexavalent. În plus, sunt foarte importante igiena mâinilor, menţinerea obiectelor persoanle pentru uz propriu, evitarea aglomeraţiilor şi a persoanelor bolnave, mişcare, odihnă şi o alimentaţie echilibrată. 

Comunități