https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Masajul pentru bebelusi

10 Dec. 2015
Masajul pentru bebelusi

Prin masaj bebelusii simt iubirea si atentia pe care le-o acorda parintii, activitate care poate fi relaxanta si pentru parinti. Masajul pentru bebelusi nu este un trend nou. In India, Nepal si Africa masajul celor mici este apreciat de sute de ani. Acesta a fost popularizat in Europa de medicul ginecolog francez, Frederick Leboyer, in anii 1970-1980. Cartea acestuia intitulata  "Maini fine" a revolutionat obstetrica si ingrijirea sugarilor.

Simplu si eficient

"Masajul pentru bebelusi este foarte simplu", declara Barbara Frech, organizatoarea unor cursuri in acest sens. "Daca parintii se comporta grijuliu cu cei mici, nu au cum sa greseasca." Contactul direct stimuleaza pielea - cel mai mare organ de simt al omului – stimuland dezvoltarea psihica si fizica a bebelusilor. 

Masajul:

  • Consolideaza legatura dintre mama si copil,
  • Are un efect pozitiv asupra ritmului de somn si a celui de veghe,
  • Stimuleaza circulatia sangvina,
  • Stimuleaza digestia
  • Reduce balonarile si colicile,
  • Intareste sistemul imunitar,
  • Imbunatateste coordonarea corpului,
  • Intareste musculatura si senzatiile corporale si stimuleaza dezvoltarea motrica.

Potrivit declaratiilor medicilor pediatri, masajele intense sunt recomandate si bebelusilor nascuti prematur si celor care sufera de neurodermita. Masajele se recomanda incepand cu a cincea zi dupa nastere. Conditia este ca bebelusul sa fie sanatos si sa nu sufere de icter. Atata timp cat buricul nu este complet vindecat, evitati masarea zonei abdominale.

Masajul poate fi inclus in ritualul de ingrijire zilnica a celui mic. Momentul din zi trebuie sa fie ales in asa fel incat cel mic sa nu fie obosit si nici flamand. Dupa alaptare, asteptati 30 de minute, dupa alimentarea cu biberonul asteptati 90 de minute. Timpul suficient si linistea sunt importante si pentru parintele care face masajul. Telefonul ar trebuie setat in functia silentios, iar pentru restul copiilor ar trebui gasita o activitate care sa ii tina ocupati. Masajul ureaza in medie intre 5 si 20 de minute. In cazurile de febra, diaree sau boli de piele contagioase, masajul ar trebui evitat.

Sfaturi

Bebelusul poate fi masat in diferite pozitii. Mama poate sta asezata pe jos, cu picioarele intinse si cu cel mic asezat pe picioare. Daca pozitia nu este confortabila, il puteti aseza pe cel mic pe pat, sau puteti aseza o patura intre picioarele separate, pe care puteti sa il asezati pe cel mic. Ambele pozitii asigura mult contact direct intre bebelus si parinti. De asemenea, puteti folosi si masa de schimb, pe care puteti aseza un prosop pentru a face totul mai confortabil.

Evitati sa purtati orice ceasuri, inele, bratari. Inainte de a incepe, masati-va mainile cu ulei vegetal pur, cum ar fi uleiul de migdale sau de ciulin, disponibile in farmacii. Uleiul de masline are un miros specific, care nu este pe placul tuturor bebelusilor. Incepeti cu capul, apoi abdomenul, bratele, picioarele si in final spatele. Miscarile sunt usoare si trebuie repetate de cate 5-10 ori. Relaxare totala atat pentru bebelusi cat si pentru parinti.

Comunități