Mama si copilul Mama si copilul

Lăsaţi copiii să meargă pe jos!

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 18 Oct. 2023
Lăsaţi copiii să meargă pe jos!

Mersul pe jos nu face doar piciorul frumos. Sunt cunoscute beneficiile activităţii fizice pentru sănătate. Dar când este vorba despre copii, simplul fapt de a parcurge pe jos distanţe mai scurte sau mai lungi, îi responsabilizează şi le conferă sentimente de putere şi încredere în forţele proprii.  

Beneficiile mersului pe jos pentru copii

Cercetările au arătat, de mult timp, că încurajarea deplasărilor active este benefică atât pentru mediul natural, cât și pentru sănătatea oamenilor care locuiesc în oraș. Ce presupune o deplasare activă? Ea poate fi mersul pe jos, cu trotineta sau cu bicicleta, pentru copii, către şcoală, parc sau locul de întâlnire cu prietenii. Chiar şi adulţii pot practica deplasările active, lasând maşina în parcare şi mergând pe jos sau şi cu un mijloc de transport în comun.

În cazul copiilor, mersul pe jos în propriul cartier, pe trasee de aproximativ 15-20 de minute, îi ajută atât în cunoaşterea cartierului şi în dezvoltarea capacităţii de a estima distanţe şi timpii necesari parcurgerii acestora, cât şi în responsabilizarea tinerilor în privinţa ajungerii la timp la şcoală sau la diferite alte obiective. Traficul aglomerat de pe şosele nu va mai trebui utilizat ca scuză pentru întârzieri. În plus, mersul pe jos le oferă copiilor un sentiment de control și autonomie, iar acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra stării lor de bine.

Mersul pe jos constituie o modalitate excelentă de a le acorda copiilor încredere şi a de a le insufla acest sentiment în ei înşişi, în capacitatea lor de a lua decizii referitoare la traseul ales, la vigilenţa faţă de posibilele pericole sau obstacole (maşini în deplasare, alţi trecători etc). Acest lucru se poate întâmpla chiar şi atunci când îi însoţiţi, dar le permiteţi lor să facă alegerile şi să vă ghideze.

Avantajele mersului pe jos, pentru părinţi şi copii

Mersul pe jos este benefic pentru toată lumea. Pentru părinţi, întrucât susţine o tranziţie către mersul la şcoală sau în diferite locuri, pe cont propriu, bazată pe încredere faţă de cei mici, iar pentru copii întrucât le consolidează încrederea în propria persoană, clădită pe cunoaştere, experienţe mai bogate şi aptitudini de navigaţie în spaţiu.

De asemenea, mersul pe jos, dimineaţa, la şcoală, va duce la decongestionarea arterelor adiacente şcolilor, la treceri de pietoni mai sigure şi la un început de zi mai dinamic, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. Oraşul Odorheiu Secuiesc desfăşoară, cu succes, programul Pedibus care se bazează exact pe aceste principii şi pe colaborarea cu voluntari, ce conduc copiii spre şcolile din oraş. Copiii sunt în siguranţă, fac mişcare de dimineaţă, iar părinţii ajung mai calmi la serviciu. 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități