https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Expunerea la ftalați crește riscul de cancer la copii

21 Jun. 2022
Expunerea la ftalați crește riscul de cancer la copii

Un studiu revoluţionar, efectuat de Centrul pentru Cancer al Universității din Vermont, alături de Universitatea Aarhus și Spitalul Universitar Odense din Danemarca, a analizat modul în care ftalații – denumiți şi „chimicalele de pretutindeni” – contribuie la creșterea incidenței anumitor tipuri de cancer, în copilărie. Au fost analizate toate naşterile din perioada 1997-2017, în total aproximativ 1,3 milioane de copii.

Dintre cele 2.027 de cazuri de cancer la copii, cercetătorii au măsurat asocierile dintre expunerea la ftalaţi, atât gestațională cât și în copilărie, și incidența unor tipuri de cancer specifice. Expunerea la ftalați în copilărie a fost asociată cu o rată de cancer la copii crescută cu 20%. Cel mai frecvent tip de cancer identificat a fost osteosarcomul (cancer osos), următorul fiind limfomul (al sângelui) – cu o rată de trei, respectiv de două ori mai mare a diagnosticului. „Aceste rezultate se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că aceste substanțe chimice omniprezente au un impact negativ asupra sănătății umane”, a spus Thomas Ahern, conducătorul studiului.

Pericolul expunerii la ftalaţi

Ftalații sunt recunoscuți ca perturbatori endocrini întrucât interferează cu sistemele hormonale și pot afecta funcția tiroidiană. Expunerea la ftalați a fost asociată cu tumori ale tiroidei și ale sânului. Ftalații – la fel ca alți plastifianți, cum ar fi bisfenolul A (BPA) – sunt omniprezenți în mediu. Vârsta persoanei expuse, precum și expunerile cronice la doze mici, sunt factori de risc semnificativi ce au efecte adverse asupra sănătății.

Ce sunt ftalaţii?

Ftalații sunt aditivi chimici, utilizați pentru a îmbunătăți durabilitatea sau consistența materialelor plastice și a unei game largi de produse de consum. Sunt folosiți inclusiv ca ingrediente inactive în unele medicamente, în special în antiinflamatoare și antibiotice. Oamenii sunt expuși, în mod obișnuit, la acești compuși atunci când se transferă din produse în mediu sau invers. Alimentele procesate pot conţine cantități de ftalați, absorbite de-a lungul lanțului de producţie, ambalare şi aprovizionare. De asemenea, ftalații sunt adăugați la unele produse de îngrijire personală, pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Pot fi găsiți pe etichetele produselor, cel mai frecvent sub formă de acronime: BBP, DBP, DEP, DEHP, DIBP, DIDP, DINP, DnOP şi DMP. 

Măsuri de prevenire a expunerii la ftalaţi

  • Evitaţi alimentele ultraprocesate şi semipreparate;
  • Păstraţi băuturile şi mâncarea în recipiente din alt material decât platic, precum sticla, ceramica sau inoxul;
  • Cumpărați cosmetice și detergenți fără parfum;
  • Citiţi întotdeauna etichetele produselor. 

Comunități