Mama și copilul Mama și copilul

Expunerea excesivă la ecrane dăunează inimii copiilor

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 26 Dec. 2023
Expunerea excesivă la ecrane dăunează inimii copiilor

Efectele nocive ale expunerii excesive a copiilor şi adolescenţilor la ecrane şi dispozitive mobile sunt demonstrate, iar medicii şi terapeuţii din întreaga lume încearcă să informeze părinţii în legătură cu acestea. În plan neurocognitiv, au fost identificate de la tulburări de învăţare în primele etape ale formării personalităţii până la deficienţele în dezvoltarea neurologică determinate de deconectarea de la mediul înconjurător şi lipsa abilităţilor de socializare, ce conduc la comportamente specifice dependenţelor. În plan fiziologic, copiii care petrec mult timp în faţa ecranelor pot suferi de tulburări metabolice determinate de sedentarism și de afecţiuni ale coloanei – deseori diagnosticate tardiv și dificil de remediat.

Sedentarismul şi inima copiilor

Un nou semnal de alarmă este tras de cercetătorii de la Universitatea din Finlanda de Est, Kuopio, Finlanda, în urma unui studiu longitudinal care a inclus 766 de copii născuți la începutul anilor 1990. Studiul a relevat fatul că sedentarismul a dus la creşterea masei inimii, independent de creşterea în greutatea corporală, ceea ce este asociat cu un risc de două ori mai mare de boli de inimă, accident vascular cerebral și chiar deces, la maturitate.

Pentru a se putea urmări în mod eficace efectul sedentarismului copiilor asupra sănătăţii cardiovasculare, copiii au purtat, la vârstele de 11, 15 şi 24 de ani, timp de câte 7 zile, un ceas inteligent care le-a monitorizat activitatea fizică. Datele colectate în urma celor 3 etape ale cercetării au reliefat creşterea timpului petrecut în mod sedentar, odată cu vârsta: la 11 ani, copii erau sedentari timp de 362 de minute pe zi, la 15 ani timpul creştea până la 474 de minute pe zi, iar la 24 de ani sedentarismul ajungea la 531 de minute pe zi. Aceste date, prezentate la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie din 2023, sunt cu atât mai alarmante cu cât tot mai mulţi copii şi tineri suferă de obezitate, diabet de tip 2, probleme cardiovasculare şi dezvoltare fizică viciată.

Ce este de făcut?

Copiii şi adolescenţii au nevoie de mai multă mişcare fizică pentru a-şi proteja sănătatea pe termen lung. Autorii studiului recomandă părinților să încurajeze copiii și adolescenții să se miște mai mult, scoțându-i la plimbare și limitând timpul petrecut pe rețelele sociale și cu jocurile video. Copiii trebuie să poată:

  • Merge pe jos la şcoală şi înapoi acasă şi să fie activi la orele de educaţie fizică;
  • Să se întâlnească în aer liber cu colegii şi prietenii pentru a juca jocuri active, precum fotbal, handbal, tenis, sau jocuri libere, create de ei.
  • Participa la drumeţii pe munte, la concursuri de alergat, pedalat pe bicicletă sau înot.
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități