https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Cum sa actionati in cazul in care copilul inghite un corp strain

31 Oct. 2018
Cum sa actionati in cazul in care copilul inghite un corp strain Conf. Dr. Mihai Craiu
Medic Pediatru


În ultimele zile am întâlnit la CPU INSMC "Alessandrescu-Rusescu" şi in SVC scenarii ale unor cazuri în care au fost înghițite corpuri străine non-alimentare, din greşeală, de către copii mici.

Ce este de făcut în cazul în care un copil bagă în gură un corp străin şi îl înghite accidental?

Depinde de natura corpului străin, de forma şi dimensiunile lui şi de locul în care se află în corpul copilului dumneavoastră.

Dacă este un corp metalic mic (o monedă de 50 de bani) este extrem de putin probabil să apară efecte adverse şi acesta se va elimina prin materiile fecale după ce a parcurs încet (în 2-3 zile) tot tubul digestiv.

Periculoşi sunt acei corpi străini care rămân blocați pentru că sunt prea mari (mai lungi de 6 cm şi cu grosime mai mare de 2 cm) sau au margini tăietoare sau înțepătoare sau conțin material coroziv (cum sunt bateriile).

Dacă un corp străin trece de esofag şi ajunge în stomac acesta va ieşi singur, de obicei.

Semne de pericol - vărsături violente, senzația de nod în gât și salivare excesivă. Acestea apar în cazul blocării corpului străin de obicei în sfincterul esofagian inferior. Unii copii pot avea modificări de voce sau de respirație dacă a rămas chiar în gât (orofaringe) acel corp străin. În aceste cazuri IMEDIAT LA SPITAL. Apelați 112.

Diagnosticul de certitudine, pentru a lua cea mai bună decizie de tratament, îl pune radiografia abdominală "pe gol" (adică fără substanță de contrast) cu pacientul stând în picioare, pentru corpii radioopaci.

Rareori e necesară endoscopia pentru a extrage corpii blocați sau tăietori/ înțepători sau baterii alcaline.

Dacă ingestia se repetă de mai multe ori este necesară o evaluare la specialistul neurolog pediatru sau la psiholog.

 

Comunități