Mama si copilul Mama si copilul

Cele mai invocate mituri privind somnul bebelușilor

Mădălina Drugă
de Mădălina Drugă
Consultant certificat somnul bebelușilor și al copiilor | 09 Oct. 2023
Cele mai invocate mituri privind somnul bebelușilor

Somnul bebelușului este unul din principalele subiecte de interes și, de multe ori, motiv de îngrijorare pentru părinți, mai ales în primele luni de viață. Fie bebelușul doarme în reprize scurte de somn, fie se trezește des sau nu poate adormi din cauza suprastimulării, oricare dintre aceste situații va stârni preocuparea părinților pentru știința somnului.

Deși accesul la informație este nelimitat și facil, în încercarea de a identifica soluții pentru somnul celui mic putem întâlni și surse care pot crea confuzie sau chiar informații eronate.

Iată care sunt cele mai invocate mituri privind somnul bebelușilor:

  1. Bebelușul trebuie să doarmă ziua în lumină, ca să știe că este zi. Fals! Ritmul cicardian se stabilizează la majoritatea bebelușilor în jurul vârstei de 8 săptămâni. Somnul în întuneric ajută la secreția hormonului de somn, melatonina.
  2. Bebelușii mai mici de 6 luni nu dorm toată noaptea. Fals! Există bebeluși care, după ce trec de vârsta de 4 luni, reușesc să doarmă legat între 8-12 ore.
  3. Dacă bebelușul se trezește noaptea, înseamnă că îi este foame. Fals! Bebelușii mai mari de vârsta de 4 luni pot avea doar 2 hrăniri pe noapte. După vârsta de 7 luni pot rămâne cu o singură hrănire, iar după vârsta de 9-10 luni pot să nu mai mănânce noaptea.
  4. Bebelușului meu nu ii place să fie înfășat. Înfășatul bebelușilor mai mici de 4-5 luni îi ajută foarte mult să fie liniștiți pe parcursul somnului - le recrează mediul din viața intrauterină și diminuează reflexul Moro.
  5. Sleep trainingul este singurul mod de a îmbunătăți somnul copilului. Fals! Somnul bebelușului se poate îmbunătăți printr-o rutină bună, prin ajustarea programului, prin stabilirea unui cadru de somn adecvat, prin starea bună a mamei și prin conectarea cu cel mic.
  6. Bebelușilor le e teamă de întuneric. Fals! Copiii încep să înțeleagă noțiunea de întuneric după vârsta de 2 ani, când li se dezvoltă imaginația.
  7. Erupția dentară afectează somnul bebelușilor. Fals! Erupția dentară poate provoca o perioadă de 1-2 zile de agitație, dar constant, nu punctual și nu pentru perioade de luni sau săptămâni.
  8. Nu trebuie să trezim un copil care doarme! Parțial adevărat. Ideal este să nu trezim un copil care doarme decât dacă somnul respectiv depășește 2 ore, dacă se decalează mult programul sau dacă avem prea mult somn de zi.
  9. Copiii adorm când sunt suficient de obosiți. Fals! Dacă nu urmărim semnele de oboseală și perioadele de veghe, riscăm să ne confruntăm cu un copil obosit în exces, care va fi foarte greu de liniștit.
  10. Hrănirile în somn ajută somnul. Fals! Hrănirea prin somn sau așa-numitele dream feed-uri aduc asociere de somn puternică cu hrana, declanșează digestia când copilul doarme și, pe termen lung, intensifică trezirile de noapte.
Mădălina Drugă
Mădălina Drugă
Consultant certificat somnul bebelușilor și al copiilor

Consultant certificat somnul bebelușilor și al copiilor

Comunități