https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Cand copilul are gaze si dureri de stomac

11 Sep. 2020
Cand copilul are gaze si dureri de stomac

Crina Coliban


Ocupându-mă de copii și de burticile lor de atâția ani, am reușit să adun cele mai eficiente metode prin care putem să ameliorăm gazele și durerile de burtă. Un om sănătos poate să aibă gaze până la de 20 de ori pe zi și asta să fie considerat normal. Însă, atunci când apar: durere abdominală, modificări ale scaunului, urme de sânge, mucus, constipaţie sau diaree, scădere în greutate, episoade frecvente de regurgitare sau de vomă, este esenţial sprijinul medical.


De ce apar gazele, provocând durere?

1. Copilul înghite aer când: folosește paiul ca să bea sau bea cu poftă, bea apă sau sucuri carbogazoase, mestecă gumă sau mănâncă repede. În aceste situații, aerul este eliminat mai ales pe gură, nu apucă să călătorească prin tot tractusul digestiv, și poate provoca dureri.
2. Copilul are o sensibilitate la un aliment sau la mai multe. Atunci când stomacul și intestinul subțire nu reușesc să digere eficient, din cauze diverse, cum ar fi că nu mestecă suficient sau că lipsesc anumite enzime digestive, mâncarea ajunge în intestinul gros și bacteriile de aici generează gaze de fermentație. Lactatele, cruciferele și leguminoasele sunt cele cunoscute ca cel mai problematice.
3. Copilul are o problemă de sănătate. Dezechilibru de floră, sindromul colonului iritabil, intoleranță sau sensibilitate la gluten, intoleranță la lactoză, boală celiacă.


Cum să diminuezi disconfortul?

• Bea apă cu înghițituri mici. Apa ajută mâncarea să călătorească mai ușor prin intestine.
• Fă mișcare. O plimbare (poate să fie și prin casă) sau câteva sărituri în pat ori la trambulinӑ şi mişcӑri ușoare de gimnasticӑ o să îl ajute pe copilul tău să elimine gazele mai ușor.
• Evită să tragi mult aer pe gât! În plus față de cele de mai sus, nu îl provoca pe copil să vorbească mult în timp ce mănâncă.
• Atenţie la lactate! Da, intoleranţa poate apӑrea în timp. Gândește-te dacă și cât lapte, brânză, înghețată mӑnâncӑ. Elimină lactatele pentru câteva săptămâni sau mâcar redu-le cantitatea și vezi dacӑ se ameliorează simptomele.
• Ceaiul de mentă (soiul peppermint) s-a dovedit a ameliora spasmele intestinale.
• Pune-i căldură pe burtică, pentru a relaxa musculatura.
• Ţine un jurnal de hrană în care să notezi tot ce mănâncă și simptomele care apar. Astfel, îți poți da seama care sunt alimentele cu grad de risc. Dacă toate acestea nu te ajută, consultă medicul pediatru! El îți poate recomanda anumite produse și alte măsuri necesare, care sunt adecvate pentru rezolvarea problemelor puiului tău.

Comunități