Proaspetii parinti nu se mai satura de cei mici. Ii admira, ii alinta, le vorbesc. Asa si trebuie sa fie, deoarece cele mai multe boli de piele pot fi observate imediat. In acelasi timp insa, medicul ii linisteste pe parinti, deoarece nu orice modificare a pielii reprezinta un semnal de alarma.
Pielea trebuie sa se adapteze mai intai
In cazul anumitor modificari de piele, est vorba numai de ”dificultati de adaptare” trecatoare, cu care pielea se confrunta atunci cand are de-a face cu schimbarea conditiilor de viata, imediat dupa nastere. Asa-numita acnee infantila este provocata de o reglare hormonala si nu necesita tratament.Uneori, pielea reactioneaza in mod inofensiv la vaccinuri. Astfel de "exanteme" pot insa sa fie provocate si de infectii care necesita tratament. Reactiile alergice la produsele cosmetice sau la introducerea unui nou aliment in nutritie, sunt si ele posibile. Medicul dermatolog va investiga cauzele si va recomanda evitarea lor pe viitor.
Consultarea medicului dermatolog
- Schimbarile neobisnuite ale pielii, cum ar fi exantemele, eczemele, hemangioamele sau pigmentarile deosebite ar trebui supuse unui control dermatologic", recomanda prof. Abeck.
- Pielea rosie, uscata sau umeda, insotita de mancarime poate indica prezenta unei "eczeme atopice" – un diagnostic destul de frecvent in randul bebelusilor. Cu ajutorul ingrijirii speciale si timpurii, evolutia neurodermitei poate fi stopata cu succes.
- Sugarii cu hemangioame ar trebui supusi controalelor dermatologice. Medicul ii va informa pe parinti in legatura cu metodele de tratament posibile cum ar fi crioterapia si tratamentul cu laser.
- De asemenea, parintii ar trebui sa se adreseze medicului stomatolog si atunci cand observa pigmentari deosebite, in special semne din nastere. Medicul dermatolog poate stabili in ce masura este vorba de tulburari de pigmentare sau de o propagare celulara si va tine sub observatie respectivele modificari, pentru a urmari daca acestea se propaga sau se retrag de la sine. In ceea ce priveste semnele din nastere, medicul dermatolog poate stabili daca este necesara indepartarea acestora si varsta recomandata pentru o astfel de interventie.
Mai multa siguranta prin consultul medicului
In special in cazul sugarilor, este important ca parintii sa consulte imediat un medic dermatolog atunci cand observa modificari la nivelul pielii. De multe ori este de ajuns un simplu consult din partea dermatologului pentru a putea clasifica modificarea pielii. Deseori, specialistul poate anula semnalul de alarma, putand fi astfel evitate tratamente si controale inutile.
Sfaturile medicului de familie – protejarea pielii de la bun inceput!
Radiatiile solare exagerate, arsurile de piele din copilarie pot reprezenta un factor de risc pentru un eventual cancer de piele de mai tarziu.
- Dermatologii atrag atentia ca cei mici sa nu fie expusi prea mult la soare.
- In special sugarii si bebelusii foarte mici ar trebui tinuti numai la umbra!
- In special pielea sensibila de copii trebuie protejata suplimentar cu haine si solutii sunblocker
- Nu uitati de palarii!