https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Alimentația (sănătoasă) pentru copii și adolescenți

30 Oct. 2019
Alimentația (sănătoasă) pentru copii și adolescenți

Alimentația adecvată reprezintă o condiție esențială pentru dezvoltarea optimă a copilului. În copilărie se pun bazele substanțelor organismului, a căror alcătuire își vă menține însemnătatea până la vârste înaintate. Organismele tinere ale copiilor și adolescenților se confruntă cu nevoi speciale când vine vorba de alimentație. În comparație cu corpurile lor mici, copiii trebuie să mănânce mai mult decât cei mari.

Necesarul maxim de hrană se înregistrează între 15 și 18 ani

Consumul maxim de energie se înregistrează în jurul vârstelor de 15 - 18 ani. În timpul exceselor de creștere din pubertate, crește necesarul de calciu (1200 mg/zi), de fosfat (1600 mg/zi) și de fier (la băieți: 12 mg/zi, la fete 15 mg/zi). În mod corespunzător, cu vârsta se produce o adaptare graduală la modelul de alimentație al adulților. 

Excese 

Rezultatele studiului DONALD (Dortmund Nutrițional and Anthropometrical Longitudinally Study); un studiu cu desfășurare continuă în cadrul căruia participanții sunt examinați încă de la stadiul de sugari și până la vârstă maturității, în ceea ce privește hrana și efectul hranei asupra dezvoltării) arată că cei mici dezvoltă obiceiuri alimentare similare adulților, încă din al doilea an de viață.

Astfel, consumul de proteine animale, grăsime și zahăr este prea ridicat. Alimentele vinovate sunt mezelurile și dulciurile. Inclusiv consumul de carbohidrați este în creștere. Cantitatea de zahăr consumat crește, în timp ce cantitatea de făină integrală scade. Legumele sunt de cele mai multe ori ocolite, fapt care reiese din hiperaciditatea cu care se confruntă participanții la studiu. 

În plus, din studiu reiese că un consum ridicat de băuturi dulci conduce în rândul participantelor de sex feminin, la o creștere a indicelui de masă corporală. În cazul participanților de sex masculin nu a putut fi demonstrată o astfel de legătură directă.

Pe termen lung, aceste obiceiuri alimentare încep să se observe și pe cântar.

Un consum prea mic ...

Grupul alimentelor bogate în carbohidrați (pâine integrală, paste, cartofi, orez) a înregistrat o reprezentare mică. În special consumul de amidon și fibre vegetale este prea mic. În cazul mineralelor, calciul, fierul și iodul au înregistrat valori critice. Produsele lactate sunt deosebit de bogate în calciu. Astfel, 1 pahar cu lapte (250 ml) și 3 felii de cașcaval (90g) conțin 1000 mg calciu. Sursele cele mai potrivite de fier sunt carnea macră și legumele. Iodul poate fi procurat din pește și din sarea iodată de bucătărie.

Potrivit raportului de alimentație din 2004, consumul de vitamină D și acid folic este insuficient. Alături de calciu, vitamina D joacă un rol important în metabolismul osos. Așadar, un consum suficient de vitamină D este important în special în timpul perioadei de creștere. Vitamina D poate fi produsă în piele sub efectul razelor UV. De aceea se recomandă să petreceți cât mai mult timp afară cu cei mici, la joacă și mișcare deoarece și mișcarea are un efect benefic asupra structurii oaselor. Prin activitatea musculară, osteoblastele (celulele din țesutul osos) sunt stimulate pentru a acumula mai multă masă osoasă.

Acidul folic joacă un rol important în diviziunea celulară și în regenerarea celulelor, de aceea nevoia de acid folic este mai mare în perioada de creștere. De exemplu, recomandările de consum sunt de 200 μg / zi pentru copiii între 1 și 4 ani și de 400 μg / zi pentru copiii de 10-18 ani. Alimentele cu acid folic includ kale, varza de Bruxelles și conopidă, mazăre, spanac, pâine integrală, leguminoase, tărâțe de grâu și germenii de grâu. 

Din abundență, cu moderație, mai puțin ...

De obicei, unui copil îi sunt asigurate nevoile atunci când i se oferă o dietă mixtă, cât mai variată. Alimentele ar trebui să fie întotdeauna proaspete și variate. În plus, meniul trebuie gândit în așa fel încât kilogramele în plus să nu aibă nicio șansă. Institutul de cercetare pentru nutriția copiilor din Dortmund a rezumat recomandările pentru o „dietă mixtă optimizată” (optimiX) în trei reguli simple:

Dieta unui copil de 10 -12 ani ar trebui să conțină aproximativ 2150 kcal.

Ce ar trebui să mănânce copilul atunci când nu vrea să mănânce 

Cine nu este obișnuit cu discuțiile de la cină, atunci când anumite alimente (în special cele sănătoase) nu sunt pe gustul copilului? Chiar și copiii pot avea preferințe care se formează foarte devreme în copilărie și se stabilizează până la vârstă de 10 ani. Un rol important îl joacă obiceiurile alimentare ale părinților sau ale familiei. Prin urmare, nu fi surprins dacă vei descoperi că și copiii tăi au aceeași dragoste „secretă” pentru plăcintele dulci ca tine!

Dar copiii își dezvoltă și propriul model de alimentație. Unora le place brânza în sandwich, în timp ce alții nu se pot atinge de ea. În aceste cazuri, încercați să oferiți alternative copilului dvs., cum ar fi: în loc de brânză, iaurt de fructe, lapte din plante. Dacă cel mic mănâncă foarte rar fructe, s-ar putea să fie interesant pentru bețișoarele de legume. Refuzul s-ar putea datora numai formei de prezentare. Încercați să le oferiți fructe tăiate în bucăți mici, sub formă de salată de fructe sau fructe pasate cu iaurt.

Fast Food vs. Alimentația sănătoasă 

Copiii nu sunt neapărat interesați de alimentația sănătoasă, însă manifestă interes pentru Fast Food, Pizza & Co. Interzicerea lor le-ar face și mai interesante, așa că de ce nu încercați să pregătiți propriile versiuni împreună cu cei mici?

Luați-vă timp la sfârșit de săptămână. Mergeți împreună la cumpărături. Nu uitați de făina integrală, roșiile proaspete, ardeii grași, ciuperci, șuncă, brânză etc. Pregătiți cu cei mici o pizza din făină integrală cu legume și brânză (pentru o porție suplimentară de calciu). Lăsați-i pe cei mici să vă ajute. Copiii învață să folosească un cuțit încă de la vârsta de 3 ani (folosiți cuțite nu foarte ascuțite), iar după vârsta de 6 ani pot pregăti deja singuri anumite preparate.

Sfat: Pregătiți un al doilea blat de pizza pentru congelarea de porții individuale. Alte câteva alimente care pot fi pregătite cu ușurință acasă:

  • Burger de pui cu chiflă din făină integrală, salată verde, roșii și un mic șnițel de pui
  • Chilli con Carne cu puțină carne tocată și multe roșii proaspete
  • Clătite din făină integrală cu fructe proaspete și puțină frișcă

Comunități