https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Vitaminele

24 Mar. 2015
Vitaminele

Vitaminele constituie un grup eterogen de substanțe cu efect asemănător în organismul uman. Vitaminele sunt absolut esențiale pentru nenumărate reacții chimice din corpul nostru, pentru creștere și dezvoltare și pentru un organism sănătos și imun. Spre deosebire de animale, omul are nevoie de un aport regulat de vitamine, cum ar fi cel de vitamina C.

Doza zilnică de vitamine 

Recomandările referitoare la necesarul zilnic de vitamine sunt prevăzute sub formă de directive și variază în funcție de instituțiile care stabilesc respectivele indicații. Diferențele se datorează dificultății de a stabili cu exactitate necesarul de vitamine din organism.

Mecanismele complexe reușesc să revalorifice anumite vitamine, în timp ce organismul reușește să le producă singur sau prin bacteriile intestinale, pe altele. Această evaluare este îngreunată de mecanismele complicate de resorbție.

Vitamine: doze mari 

În timp ce părerile sunt unanime când vine vorba de cantitățile minime de care avem nevoie, acestea se multiplica odată ce ne îndreptam spre limitele superioare. În special în Statele Unite ale Americii, oamenii de știință par să recomande așa numite supradoze de vitamine (doze multiple din cantitatea zilnică recomandată).

Această abordare ar trebui însă privită cu ochi critici, deoarece după o anumită cantitate, vitaminele sunt eliminate din organism fără a fi procesate, iar pe de altă parte, supradozele anumitor vitaminele provoacă o creștere a necesarului altora în vederea procesării, ajungându-se chiar la carențe. Dacă este necesară o substituire de vitamine în doze mari, acestea trebuie administrate obiectiv, pe baza unui diagnostic.

Vitaminele obținute sintetic 

Piața oferă deja de ceva vreme, posibilitatea de a consuma vitaminele sub formă „sintetică”. Din punct de vedere chimic, aceste vitamine obținute sintetic, au aceeași structură ca și cele naturale. Însă fructele, legumele și produsele animale conțin vitamine pe care le oferă în combinație cu alte substanțe importante, despre a căror funcționare în corpul uman nu se cunosc nici în prezent toate datele. Pericolul supradozării din surse naturale este și el mai mic.

Din acest motiv, dar și multe altele, calea „naturală” pentru administrarea vitaminelor este cea recomandată. Organismul hrănit printr-o dietă echilibrată și variată nu va avea nevoie de suplimente sintetice. Preparatele de vitamine nu pot substitui o dietă neechilibrată, monotonă.

Vitamine: carențe

În Europa cazurile de afecțiuni datorate carențelor de vitamine sunt mai rare decât în țările în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, există numeroase simptome necaracteristice care indică anumite carențe de vitamine și care sunt întâlnite și în țările dezvoltate. Stările de oboseală exagerată, letargia, depresiile, tulburările de digestie și ale sistemului nervos, toate acestea pot indica o dietă necorespunzătoare. Pielea uscată, crăpată, unghiile fisurate, probleme de creștere ale părului, pot fi simptomele unor carențe de vitamine din organism.

Pentru organismele sănătoase, hrănite echilibrat, riscul carențelor este foarte mic, deoarece corpul uman dispune de mecanisme foarte complexe de stocare, refolosire și valorificare moderată (econoamă) a vitaminelor.

Există situații care pot conduce la instalarea carențelor de vitamine:

  • Dieta monotonă constând în principal din „calorii goale”.
  • Tulburări de resorbție datorate problemelor de digestie (tulburări ale bilei sau de resorbție în urma operațiilor intestinale, a afecțiunilor intestinale cronice sau infecțioase, a defectelor congenitale și a dezechilibrării florei intestinale în urma tratamentelor cu antibiotice).
  • Necesar crescut de vitamine, în situații de stres (infecții, traume, operații afecțiuni cronice), în perioada de sarcină sau a efortului fizic extrem (sport de anduranță, munca fizică).
  • Probleme de stocare a vitaminelor în cazul insuficiențelor hepatice.
  • Eliminare sporită a vitaminelor pe fondul insuficienței renale sau hepatice sau a transpirației abundente.

Carențele sunt periculoase în mod special pentru următoarele persoane:

  • Sugarii hrăniți pe termen lung doar cu lapte matern (peste patru luni).
  • Copiii și tinerii cu diete neechilibrate (prea multe dulciuri) și necesar sporit condiționat de creștere.
  • Femeile gravide, deoarece începând din cea de-a patra lună de sarcină, necesarul de vitamine crește.
  • Persoanele în vârstă: diete neechilibrate de cele mai multe ori, capacitate de absorbție redusă odată cu vârsta.
  • Persoanele care își asigură necesarul de energie cu alcool. Alcoolul presupune numai energie, fără a conține vreo substanță nutritivă. În cazul consumului constant, pe termen lung pot apărea carențele de vitamine, în special de vitamină B1.

Supradozare 

Excesul de vitamine solubile în apă este eliminat, de regulă, prin rinichi sau prin ficat și de aceea consecințele sunt numai pe termen scurt. Vitaminele liposolubile (A, D, E și K) se depun în organism și pot avea urmări neplăcute în cazul exceselor. În special în rândul celor mici, este foarte importantă evitarea supradozării cu vitamine „sintetice”. Nu depășiți cantitățile prescrise de medic.

Comunități