Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Vitamina D ne protejeaza impotriva cancerului

02 Jan. 2018
Vitamina D ne protejeaza impotriva cancerului

Vitamina D ne protejeaza si impotriva cancerului, nu doar impotriva rahitismului si a osteoporozei, asa cum arata numeroase cercetari recente. Oamenii de stiinta si-au exprimat punctul de vedere in legatura cu importanta vitaminei D, care pana de curand a fost subestimata. Va prezentam mai jos opiniile Dr. Jörg Reichrath (medic dermatolog) si ale Dr. Michael Friedrich (medic ginecolog) din cadrul Spitalului Universitar din Homburg.

Vitamina D: efect si importanta pentru profilaxie

Vitamina D, cunoscuta sub numele de "vitamina soarelui", nu este o vitamina in adevaratul sens, ci un hormon. Termenul ”vitamina” i-a fost gresit atribuit, dupa ce s-a descoperit ca aceasta substanta care se regaseste in uleiul de cod poate preveni si chiar vindeca rahitismul la copii.

Deficitul de vitamina D este larg raspandit, iar incidenta lui este subestimata, la fel si consecintele sale asupra sanatatii. Deficitul sever de vitamina D este intalnit cu preponderenta iarna. Cel mai important motiv pentru aceasta este radiatia UV relativ scazuta din timpul iernii. Astfel, intre octombrie si martie, se formeaza adesea prea putina vitamina D in piele. Pe de alta parte, primavara si vara, contactul direct cu soarele este adesea evitat din cauza riscului de cancer de piele. Rezulta astfel o adevarata dilema, deoarece pana la 90% din necesarul de vitamina D se formeaza in piele in urma expunerii la soare. In plus, razele UV-A folosite in saloanele de bronzare nu contribuie la formarea de vitamina D in piele. Posibilitatea de a asimila vitamina D din alimente este foarte limitata. In plus, pe langa uleiul de cod, vitamina D se regaseste in doar alte cateva produse alimentare, cum ar fi carnea unor specii de pesti (de exemplu, somon si macrou). Astfel, ajungem sa apelam la preparatele din farmacii.

Grupuri de risc expuse deficitului de vitamina D

In general, toate grupurile de populatie pot fi afectate de deficitul de vitamina D. Cu toate acestea, riscul pentru sanatate se inregistreaza in mod preponderent in randul persoanelor in varsta si al persoanelor cu o pigmentare mai puternica a pielii. Ambele grupuri se confrunta cu o capacitate relativ redusa de a produce vitamina D in piele. Copiii si bebelusii sunt si ei expusi unui risc sporit. Aceasta problema pare sa fie exacerbata, in special in cazul populatiilor cu o culoare a pielii mai inchisa. Mamele care alapteaza si sufera de deficit de vitamina D inregistreaza un nivel scazut al acestei vitamine si in laptele matern. Un alt grup de risc il constituie pacientii diagnosticati cu hiperparatiroidism secundar (hiperactivitate paratiroidiana) si osteomalacie (defect de mineralizare a oaselor). Explicatia consta in nivelul ridicat de grasime din organism care leaga vitamina D, un hormon liposolubil, care este astfel indepartat rapid din sange.

Vitamina D ne protejeaza impotriva cancerului

Rezultatele recente arata ca forma biologic-activa a vitaminei D, 1,25-dihidroxivitaminei D, nu se formeaza numai in rinichi, ci si in anumite tesuturi diferite. In aceste tesuturi, 1,25-dihidroxivitamina D regleaza local dezvoltarea celulara prin mecanisme autocrine / paracrine, prin legarea la receptorii nucleari specifici. Pe de o parte, acest lucru inhiba proliferarea celulelor, pe de alta parte induce maturarea celulelor. Studiile recente sugereaza ca aceste mecanisme impiedica carcinogeneza in numeroase tesuturi. O serie de studii a confirmat deja legatura dintre deficitul de vitamina D si cancerul de colon, de prostata si de san: Aceste tipuri de cancer sunt intalnite semnificativ mai frecvent in zonele aflate la latitudini mai mari. In plus, studiile arata ca pe fondul unui nivel suficient de vitamina D (adica, principalul metabolit 25-hidroxi-vitamina D are o concentratie in sange de> 20 ng / ml) riscul de aparitie a diferitelor tipuri de cancer (cancer de colon, printre altele) este redus in mod semnificativ.

Faptul ca cele mai multe tesuturi ale corpului nu numai ca recunosc 1,25-dihidroxi-vitamina D prin receptorii proprii, dar au si capacitatea enzimatica de a o digera (din 25-hidroxi-vitamina D), sugereaza ca vitamina D este un hormon cheie cu efect protector chiar si in alte boli. De exemplu, studiile au demonstrat legatura importanta intre deficitul vitaminei D si diabetul de tip I, scleroza multipla si artrita reumatoida. Se discuta chiar despre importanta centrala a 1,25-dihidroxi-vitaminei D pentru sistemul imunitar.

Rolul protector al vitaminei D se observa si in incetinirea proceselor de imbatranire, inclusiv in piele si impotriva daunelor legate de razele UV. Astfel, analogii de vitamina D reprezinta substante foarte promitatoare pentru utilizarea in "terapia anti-imbatranire".

Deficitul de vitamina D si consecintele lui profunde

Recentele descoperiri stiintifice au demonstrat importanta vitaminei D pentru sanatate. Deficitul cronic de vitamina D se manifesta prin rahitism in randul copiilor, prin osteomalacia - rahitismul adultilor - si osteoporoza (scaderea masei osoase) atat la femei, cat si la barbati. Incidenta osteoporozei a crescut dramatic in ultimele decenii. Studiile arata ca 50% dintre femei, dar si 12% dintre barbatii sufera de o fractura osteoporotica de-a lungul vietii.

Din profilaxia si tratamentul osteoporozei reiese in mod recurent faptul ca relatia dintre osteoporoza si deficitul de vitamina D nu este suficient de bine cunoscuta. Deseori se iau masuri numai pentru imbunatatirea asimilarii de calciu si se trece cu vederea faptul ca absorbtia optima a calciului in intestin poate avea loc doar cu conditia prezentei unei surse adecvate de vitamina D.

Vitamina D: care este necesarul de vitamina D al unei persoane?

Deficitul de vitamina D poate fi detectat prin masurarea 25-hidroxi-vitaminei D din sange. Intervalele standard sunt prezentate in literatura de specialitate cu circa 10-60 ng / ml. Valorile sub 10 ng / ml sunt clasificate drept deficit sever de vitamina D. Cu toate acestea, studiile recente arata ca putem vorbi deja despre deficit de vitamina D, si cu valori intre 10 - 20 ng / ml. In aceste cazuri, pacientii se confrunta deseori cu o hiperactivitate a glandei paratiroide. In ceea ce priveste sanatatea oaselor, la 25-hidroxivitamina D, valoarea 20 ng / ml ar trebui sa fie considerata un prag minim. Pentru prevenirea cancerului, numerosi experti recomanda un minim de 25 pana la 30 ng / ml. Administrarea de vitamina D sub forma suplimentelor alimentare pare o solutie rezonabila.

Perspectivele unei utilizari farmacologice a vitaminei D

Datorita efectului lor de inhibare a cresterii in dermatologie, analogii de vitamina D au fost utilizati cu succes inca de multi ani pentru tratamentul extern al multor boli, cum ar fi psoriazisul. Pana in prezent, un tratament intern (de exemplu, tablete) al acestor medicamente a fost restrictionat ca urmare a efectelor secundare (in special metabolismul calciului). Cercetari recente au dus la dezvoltarea de noi analogi ai vitaminei D, cu un profil mult mai favorabil in ceea ce priveste efectele secundare. Rezultatele studiilor clinice sunt promitatoare in ceea ce priveste utilizarea terapeutica a acestor medicamente in multe tipuri de cancer.

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1660 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități