https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Vitamina B6 (Piridoxină)

16 Jan. 2017
Vitamina B6 (Piridoxină)

Ce este vitamina B6 ?

Vitamina B6 – cunoscută și sub numele de piridoxină – este o vitamină solubilă în apă care aparține grupului de vitamine B. Mai exact, vitamina B6 cuprinde trei substanțe: piridoxol, piridoxal și piridoxamină. Vitamina B6 trebuie administrată deoarece nu poate fi produsă de organism. Dat fiind faptul că se regăsește în numeroase alimente, carența de vitamina B6 este rară.

Vitamina B6: acțiunea asupra creșterii

Vitamina B6 participă decisiv la procesul conversiei proteinelor și reprezintă o coenzimă importantă pentru metabolismul aminoacizilor. În calitate de părți componente ale enzimelor, coenzimele asigură o desfășurare mai rapidă a reacțiilor biochimice.

În cadrul metabolismului aminoacizilor, aceștia sunt transformați în substanțe proprii organismului. Printre acestea se numără și transmițători precum serotonină, histamină și dopamină. În timp ce histamina joacă un rol în reacțiile alergice ale organismului, serotonina și dopamina sunt responsabile pentru resimțirea stărilor de fericire.

La fel ca și în cazul metabolismului aminoacizilor, vitamina B6 participă și la metabolismul sistemului nervos central. Astfel, această vitamină joacă un rol și în formarea hemoglobinei și a acizilor biliari, și este esențială pentru sistemul imunitar.

De asemenea, vitamina B6 este foarte importantă pentru procesul de creștere și dezvoltare. În timpul sarcinii, pe lângă asigurarea unei cantități suficiente de acizi folici și vitamină B12, este necesară și administrarea în doze corecte a vitaminei B6.

Folosirea terapeutică a vitaminei B6

Vitamina B6 este folosită, în principal, în tratarea bolilor de piele și a stărilor de greață. În cazul grețurilor de sarcină se recomandă o doză zilnică de 20 mg, iar în cazul stărilor de greață de călătorie, doza poate fi chiar mai mare. De asemenea, vitamina B6 poate atenua intensitatea disconfortului resimțit în timpul sindromului premenstrual (PMS), fiind prescrisă și împotriva sindromului de tunel carpian.

În plus, vitamina B6 întărește sistemul imunitar, și poate fi administrată pentru depășirea problemelor de concentrare, a tulburărilor de învățare, a coșmarurilor sau depresiilor. Consultați întotdeauna medicul curant înainte de a opta pentru un tratament cu vitamina B6.

Alimente cu vitamina B6

Necesarul zilnic de vitamină B6 este de 1,5 - 2 miligrame. Vitamina B6 este esențială pentru metabolismul aminoacizilor, astfel că necesarul zilnic depinde în mod semnificativ de consumul de proteine. Necesarul de vitamină B6 crește proporțional cu consumul de proteine. Astfel, sportivii de performanță au un necesar mai mare de vitamină B6. De asemenea, femeile gravide sau cele care optează pentru contraceptivele orale, dar și persoanele în vârstă, înregistrează un necesar de vitamină B6 peste medie.

Vitamina B6 se regăsește în numeroase alimente de origine animală și vegetală, în anumite sortimente de pește, dar și în produse din făină integrală. Două miligrame de vitamină B6 se regăsesc în următoarele cantități de alimente:

  • 175 grame boabe de soia
  • 200 grame fulgi de ovăz
  • 200 grame ficat de vită
  • 250 grame orez brun
  • 450 grame de carne de mânzat
  • 2 kilograme de fructe (în special în banane)

În plus, produsele lactate, peștele (sardine și macrou), carnea de pasăre și carnea de porc, dar și cartofii, nucile și avocado sunt surse bune de vitamina B6.

Conținutul de vitamină B6 dintr-un anumit aliment depinde și de modul în care este pregătit alimentul. Astfel, prin prăjire sau fierbere, se pierd aproximativ 30% din conținutul inițial de vitamină B6, iar prin congelare se pierd chiar 50% din conținutul inițial.

Carența de vitamină B6: recunoașterea simptomelor

Carența de vitamină B6 poate avea urmări semnificative, deoarece această vitamină participă la formarea a numeroase substanțe din organism. Dat fiind faptul că vitamina B6 se regăsește în numeroase produse alimentare, carența de vitamină B6 este relativ rară. Sunt afectate în special persoanele aflate în tratament cu anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, medicamentele pentru tratarea tuberculozei și cele împotriva crampelor.

Carența de vitamină B6 se poate manifesta prin următoarele simptome:

  • Acnee
  • Leziuni în colțul gurii
  • Oboseala și scăderea performanței generale
  • Diaree, stări de greață și vărsături
  • Predispoziție la infecții
  • Tulburări de creștere
  • Fotosensibilitate

În plus, femeile care se confruntă cu o carență de vitamină B6 pot avea și probleme menstruale suplimentare.

Carența majoră de vitamină B6 se manifestă prin tulburări hepatice și tulburări ale sistemului nervos. În plus, organismul începe să se confrunte și cu imposibilitatea de a valorifica minerale precum magneziu, fier, calciu.

Supradoza de vitamină B6

Consumarea pe termen îndelungat a unor doze prea mari de vitamină B6, poate conduce la o supradoză. Supradoza cronică se instalează atunci când administrarea zilnică depășește cantitatea de 500mg de vitamină B6. Această supradozare nu este posibilă prin alimentație.

Urmările supradozei de vitamină B6 constau în leziuni la nivelul sistemului nervos, manifestate prin paralizii, pierderea reflexelor, tulburări ale termocepției (simțul temperaturii) sau pierderea simțurilor în extremități. De asemenea, este posibilă și inflamația pielii sub forma dermatitei.

Comunități