https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Viață sănătoasă prin mișcare și sport

20 Nov. 2017
Viață sănătoasă prin mișcare și sport

Activitatea fizică moderată constituie unul dintre factorii cei mai eficienți de protejare împotriva a numeroase afecțiuni. În plus, sportul poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții. Citiți mai jos care sunt beneficiile pe care sportul le poate aduce în viața și sănătatea dvs.

Sport împotriva infarctului și a accidentelor cerebrale

Influența pe care mișcarea o are asupra bolilor cardiace și circulatorii a fost demonstrată deja de nenumărate ori. Activitatea fizică regulată asigură o protecție împotriva afecțiunilor cardiace și circulatorii, boli care reprezintă în continuare cauza nr. 1 a deceselor țn țările dezvoltate.

Activitatea fizica regulată influențează, în special, probabilitatea apariției bolilor cardiace, în timp ce efectul său de protecție nu depinde de alți factori: persoanele active înregistrează mai puține infarcturi, și pentru că, de regulă, nu fumează, dar și datorită mișcării în sine. Efectul mișcării fizice asupra organismului este cel puțin la fel de puternic ca lipsa fumatului.

Sportul a demonstrat efecte pozitive și de protejare împotriva atacurilor cerebrale. Efectele benefice se explică prin îmbunătățirea economiei de funcționare a inimii și sistemului circulator, resimțită de pe urma mișcării regulate. Astfel, se previne instalarea arteriosclerozei și apariția hipertensiunii arteriale.

Mișcarea în beneficiul pacienților cu probleme cardiace și a persoanelor supraponderale

Sportul de anduranță de intensitate moderată stimulează metabolismul și ajută astfel la scăderea kilogramelor în plus. Aceste efecte pozitive se resimt indiferent de vârstă, sex, statut social.

Nu este necesară o performanță sportivă de top pentru a preveni bolile cardiace și circulatorii. Plimbările zilnice regulate pot fi de un real ajutor și acționează ca măsură preventivă. În plus, studiile au demonstrat efectul pozitiv al sportului asupra persoanelor care suferă deja de afecțiuni cardiace și circulatorii.

Astfel, se pare că numărul deceselor din rândul pacienților care au suferit un infarct scade semnificativ cu ajutorul respectării unui program de mișcare fizică. De asemenea, scade și numărul complicațiilor și probabilitatea apariției unui nou infarct. Per total, starea generală a pacientului are numai de profitat de pe urma mișcării.

Sport și cancer
Prevenirea cancerului prin sport

Practicarea regulată a sportului poate reduce apariția anumitor tipuri de cancer cu până la 70%. Această valoare poate fi atinsă însă numai prin respectarea unui program de mișcare fizică intensă pe o perioadă lungă de timp. Există rezultate relativ sigure în legătură cu ratele mai scăzute de îmbolnăvire de cancer de colon în rândul persoanelor foarte active. De asemenea, există studii care susțin că sportul și mișcarea reduc semnificativ riscul apariției cancerului mamar, de prostată și pulmonar:

  • Bărbații foarte activi, care reușesc să ardă peste 2500 de calorii pe săptămâna prin sport, înregistrează un risc de îmbolnăvire de cancer de colon cu 40% mai scăzut comparativ cu persoanele sedentare. În cazul femeilor, pericolul cancerului de colon se reduce cu 50% în urma practicării a patru ore de sport /săptămâna.
  • Riscul cancerului pulmonar scade cu o valoare între 20 și 60 de procente în cazul în care este respectat un regim constant de mișcare.
  • În pubertate, riscul cancerului mamar scade cu până la 30 de procente, în cazul practicării a minimum 1 oră de sport /săptămână.
  • În cazul cancerului de prostată și a celui testicular, efectele pozitive înregistrate de pe urma sportului sunt de 10-70 de procente.

Sportul este în beneficiul pacienților cu cancer

Cercetări recente au demonstrat efectul pozitiv pe care sportul și programele de mișcare îl au asupra persoanelor diagnosticate cu cancer. Spre exemplu, în cazul femeilor care suferă de cancer mamar, un antrenament moderat de anduranță are efecte pozitive asupra sistemului imunitar, dar și asupra psihicului. Rezistența împotriva tumorilor poate fi întărită prin sport și mișcare și în cazul pacienților diagnosticați cu cancer la colon sau cancer pulmonar.

Comunități