Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Varza murata - alimentul medicament pentru anotimpul rece

30 Oct. 2019
Varza murata - alimentul medicament pentru anotimpul rece

Varza- sursa de nutrienti esentiali

Varza murată conține vitaminele B, C și K, dar și potasiu, calciu, fier și o cantitate considerabilă de fibre vegetale si bacterii lactice- toate benefice pentru sanatatea intestinala  si santatea generala.

100 grame de varza contin mai mult fier decat aceeasi cantitate de cotlet de porc si aproape la fel de mult calciu ca si un pahar de lapte. În plus, fermentația lactică stimulează absorbția fierului. Varza este bogata si in folati si alte vitamine B, importante pentru metabolismul celular.

Sursa valoroasa de probiotice

Alimentele vegetale fermentate reprezinta o sursa  valoroasa de probiotice. Bacteriile lactice din varza murata  echilibreaza flora intestinală, protejează bacteriile intestinale folositoare și le combate pe cele periculoase.  

Sanatate cu fibre si calorii putine

Varza murată este foarte săracă în calorii, avand 17 kcal / 100 g iar acest fapt este important pentru controlul greutatii corporale.

In plus, fibrele vegetale creează senzația de sațietate, sustin digestia sanatoasa și pe de alta parte ajută la reglarea mișcărilor peristaltice si prevenirea constipatiei.

Varza murata- sursă de vitamina C si B12 

Varza murată reprezintă o sursă importantă de vitamina C, astfel că în trecut, în perioada marilor navigatori, varza murată era folosită ca remediu împotriva scorbutului. Vitamina C întărește sistemul imunitar și are un important efect antioxidant. 

Varza murată reprezintă o importantă sursă de vitamina B12, fapt de reținut în special de persoanele care urmează o dietă vegană. Vitamina B12 –prezentă de regulă în alimentele de origine animală- se formează în timpul depozitării și a fermentării verzei.

Protectie impotriva bolilor: de la raceala pana la cancer

Va puteti proteja impotriva cancerului prin includerea verzei in dieta dvs. Acest fapt se datoreaza celor 49 de substante vegetale secundare, potrivit cercetatorilor. Glucozinolații au un efect antibacterian și inactivează enzimele nedorite din intestin. Vitamina C întărește sistemul imunitar și are un important efect antioxidant  prin combaterea nitrozaminelor cangerigene.  .

Impotriva racelii, dar chiar si profilactic pentru prevenirea acesteia, consumul de varza este ideal. Iata cat de simpla este administrarea de vitamine si minerale prin hrana! 

Cum combatem balonarea si mirosul neplacut?

Legaturile de sulf sunt cele vinovate de mirosul neplacut, care se dezvolta abia in timpul pregatirii la cald. Varza are si un alt aspect neplacut si anume: provoaca balonare. 

Adaugati chimen (intreg sau macinat) atunci cand gatiti varza si veti scapa de aceasta neplaceri.

Comunități