https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Umbra, aliatul tău în evoluție

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 23 Mar. 2023
Umbra, aliatul tău în evoluție

Umbră și lumină – iată cele două elemente de bază pe care le regăsim la tot ceea ne înconjoară și mai ales în ființa umană. Fără acestea, nu putem înțelege omul în complexitatea lui și nu putem avea dezvoltare – perfecțiunea aparține idealului, şi nu omului real. 

Ce înțelegem prin Umbră, din perspectivă psihologică? 

Umbra, în termeni simpli, este partea respinsă a propriei persoane sau cea criticată de ceilalți, de societate; este secretul, trauma, sursa de rușine – fie că vorbim de nevoi, emoții, gânduri, tendințe, fapte sau evenimente din trecut, de sinele-copil sau de o încărcătură primită transgenerațional, prin tiparele comportamentale și suferința înaintașilor familiei. 

Umbra e deseori însoțită de emoții precum rușine, vinovăție, furie, neputință – și tocmai de aceea, conținuturile ei sunt reprimate, împinse la marginea conștientizării și a ființei, repudiate într-o lume a uitării și neiubirii. În mod deloc surprinzător, umbra personală „scapă” din aceste constrângeri și își comunică prezența prin intermediul altor persoane, care devin oglindă a noastră, a ceea ce admirăm sau detestăm mai mult, prin vise ori reacții emoționale puternice care se pot declanșa spontan, uneori neadecvat la context. 

Mai mult, o Umbră neintegrată, în funcție de puterea ei, poate avea efecte asupra sănătății psiho-emoționale, ducând la sentimente de inadecvare, anxietate, depresie, probleme relaționale, auto-sabotare, comportamente ofensatoare, manipulatoare sau de auto-rănire sau o imagine distorsionată asupra sinelui.

Cum poate fi recunoscută Umbra? Iată câteva întrebări care vă pot ajuta să descoperiți conținuturile respinse ale ființei:

  1. Ce detești, ce respingi, ce nu suporți la ceilalți? Notează-ți câteva aspecte. Acestea reprezintă trăsături pe care fie nu ți le permiți, deși le dorești, fie le conții atât de mult, încât nu mai este loc de acceptare. Dacă paharul tău este plin, atunci cu siguranță nu va mai tolera nicio picătură în plus. 
  2. Ce gest, comportament sau acțiune îți declanșează furie sau alte reacții emoționale puternice? Află ce te enervează în mediul extern și caută explicațiile în propria persoană, rezistând tendinței de a proiecta în afară motivele. 
  3. În ce contexte îți vorbești negativ, auto-critic? Ce îți spui în acele momente? Discursul intern negativ este o modalitate prin care partea de Umbră iese la suprafață, arătându-ne ceea ce respingem la noi. 
  4. Care sunt tiparele tale de comportament care îți fac rău, care te sabotează? Identificarea, observarea modului în care se repetă și contextele în care se declanșează, vor susține procesul de asumare și de schimbare a acestora. 
  5. Explorează copilăria – ce emoții erau respinse sau pedepsite de către membrii familiei? Care aspecte ale tale (emoții, nevoi, dorințe) au fost întâmpinate cu ignorare, neglijență, respingere, chiar agresiune? Acestea sunt lucrurile pe care le vei regăsi în zona întunecată a Umbrei – părți din tine care se cer îmbrățișate, liniștite, acceptate așa cum sunt. 

Integrarea Umbrei – un aliat al vindecării și evoluției.

Acceptarea Umbrei personale este dificilă tocmai pentru faptul că, pentru a ajunge la ea, este necesar un întreg proces de autocunoaștere, de disponibilitate de a simți orice emoție, de a-ți reaminti lucrurile dureroase pentru ca mai apoi să aduci iubire, compasiune și înțelegere acelor părți din tine. Nu întâmplător, acest proces este asemănat călătoriei eroului din basme. Spre deosebire de acesta, omul zilelor noastre călătorește în ținuturile mai puțin cunoscute ale sinelui, și, sub îndrumarea psihoterapeutului, de cele mai multe ori, folosește armele (sau mai bine zis, instrumentele) iubirii pentru a ajunge la reîntregire și vindecare.

(INCEPUT BULINA/CHENAR) 

Trei modalități de a-ți explora Umbra

Cultivă acceptarea. Folosește mantra personală pentru a te menține în procesul de acceptare, începând cu modul în care îți vorbești în gând: „Mă iubesc și mă accept așa cum sunt!” Acolo unde se termină Acceptarea, începe Umbra.

Explorează-ți latura artistică! Conflictele, traumele, anxietatea, temerile – totul poate fi redat în formă creativ-expresivă. Sublimarea emoțiilor ajută la transformarea energiei distructive a Umbrei într-o energie creativă, asupra cărora autorul are control. 

Ține un jurnal. Scriind zilnic și explorând evenimentele, gândurile și emoțiile, cu scopul de a le face loc, a le recunoaște și accepta, căutând în același timp cele mai bune soluții pentru probleme, reprezintă o bună modalitate de autocunoaștere, reglare emoțională și extindere a acceptării.  (FINAL BULINA/CHENAR)

Beneficiile integrării Umbrei:

  • Imagine de sine realistă
  • Creativitate crescută
  • Îmbunătățirea relațiilor cu ceilalți
  • Acceptare de sine și compasiune față de sine și față de alții

Formarea unor deprinderi constructive de a conștientiza și de a te raporta la ceea ce judeci sau respingi din tine reprezintă un demers de lungă durată – chiar dacă, în cuvinte, pare puțin și simplu. Umbra poate fi abordată prin variate metode și tehnici psihoterapeutice, însă ceea ce este important de reținut este ca însoțitorul pe care îl alegeți pentru această călătorie interioară să fie un profesionist care să vă poată ghida adecvat. 

Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități