https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Uleiul de in – actiune si retete sanatoase

24 Aug. 2015
Uleiul de in – actiune si retete sanatoase

Uleiul de in a fost uitat? Odata cu explozia pe piata a uleiului de masline si a uleiurilor aromate cu diferite condimente, uleiul de in pare sa fii intrat intr-un con de umbra, desi merita mai multa atentie. Vom trece in revista cateva dintre efectele sanatoase ale uleiului de in precum si utilizarea pe care o are in bucatarie.

Uleiul de in: sanatos si variat 

Uleiul de in este folosit atat in bucatarie ca adaos sanatos si gustos, si in industria lemnului, pentru culoare si conservare, dar si in produsele cosmetice. Uleiul de in are un gust aparte, fiind o buna alternativa la uleiul de masline si cel de floarea soarelui. Uleiul de in nu trebuie incalzit, insa retetele de salate in care poate fi folosit sunt numeroase.

Uleiul de in: Furnizor de acizi grasi omega-3

Datorita cantitatii bogate de acizi grasi omega-3 pe care ii contine, uleiul de in este foarte benefic pentru sanatate: reduce nivelul colesterolului, ajuta sistemul imunitar, combate depresiile, hiperactivitatea, este benefic in timpul menopauzei si chiar in tratamentele impotriva cancerului. De asemenea este ideal pentru piele si alte organe. Inclusiv flora intestinala profita de beneficiile uleiului de in. Uleiul de in este folosit ca remediu natural impotriva tusei convulsive. 

Producerea si depozitarea uleiului de in 

Uleiul de in este obtinut din semintele mature de in. Presarea acestora se poate face la cald sau la rece. Presarea la rece este cea mai indicata deoarece se pastreaza majoritatea vitaminelor si a substantelor nutritive.

Indiferent de modul in care este presat, uleiul de in are un dezavantaj. Datorita cantitatii mare de acizi grasi omega-3, acesta oxideaza in contact cu aerul si devine amar. Astfel, termenul de valabilitate este relativ scurt, de aprox. 2 luni. Se recomanda depozitarea acestuia la rece, ferit de lumina, preferabil in frigider, sau chiar in congelator. Datorita punctului scazut de topire, uleiul de in poate fi pastrat fara probleme la temperaturi de pana la -20 grade, fara a se intari.

Folosirea uleiului de in 

Gustul uleiului de in este cel mai bun in stare proaspata, de aceea se recomanda sa il cumparati in ambalaje mici. Desi gustul intens nu este pe placul tuturor, ar trebui incercat macar odata. V-am pregatit mai jos doua retete in care puteti folosi uleiul de in: o reteta clasica pentru cei mai putin experimentati si una exotica pentru cei deprinsi deja cu gustul uleiului de in. Retetele au fost concepute pentru doua portii.

Reteta clasica: Ulei de masline cu branza proaspata si cartofi 

Datorita gustului caracteristic, uleiul de in se potriveste de mine cu alimente usor sulfuroase precum branza, oua, peste, iaurt sau branza proaspata. O retete traditionala din regiunea Lausitz si Spreewald este care a cartofilor si branza proaspata. Aveti nevoie de putine ingrediente si de circa 30 de minute.

  • 6 cartofi medii
  • 500 g branza proaspata
  • 1 ceapa
  • 1/2 cana de lapte
  • Frunze de ceapa verde
  • 4 linguri de ulei de in
  • Sare si piper
 

Curatati cartofii de coaja si fierbeti-i in apa cu sare. Intre timp, amestecati branza proaspata cu laptele (sau smantana) si uleiul de in. Taiati in bucati fine ceapa si frunzele de ceapa verde, adaugati sare si piper. Taiati cartofii fierti si turnati peste amestecul de branza. Ii puteti servi cu o salata de cruditati alaturi.

Sanatos si exotic: salata de fructe cu ulei de in 

In special iarna este dificila procurarea tuturor vitaminelor si substantelor nutritive de care are nevoie organismul. Aceasta salata de fructe este o adevarata bomba de vitamine, fiind o alternativa delicioasa la ciocolata si chipsuri.

      • 1 mar
      • 1 para
      • 2 mandarine
      • 1 portocala
      • 1 grepfrut 
      • ½ mango
      • 30 g alune
      • 1-2 linguri de ulei de in 
 

Decojiti portocala, mandarinele si grepfrutul si indepartati pulpa dintre tesutul alb. Feliile de mandarine pot ramane intregi. Incercati sa pastrati sucul de grepfrut obtinut prin taierea pulpei. Taiati marul si para, indepartand cotoarele. Taiati o jumatate de mango in felii mai mici. 

Amestecati toate ingredientele intr-un vas, adaugati alunele si uleiul de in dupa gust.

Comunități