https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ține astenia de primăvară la distanță

19 Mar. 2014
Ține astenia de primăvară la distanță

Ce este astenia de primăvară?

Bucuria venirii primăverii este adesea umbrită de apariția unei stări de oboseală generală, incapacitate de concentrare, denumită „neoficial” astenie de primăvară . Termenul de „astenie” nu este recunoscut oficial în medicină și trebuie știut că astenia de primăvară nu este o boală, ci o stare fiziologică și are niște cauze foarte bine definite.

În lunile de iarnă, organismul a fost solicitat de variații de temperatură, umiditate, presiune, vânt.

În plus, lumina redusă din anotimpul rece ne influențează negativ starea psihică. Alimentația din toată această perioadă a fost mai săracă în legume și fructe proaspete și mai bogată în grăsimi, conservanți și aditivi, caracteristici alimentelor  conservate. Organismul nu și-a primit cantitatea necesară de vitamine și minerale și rezervele sunt pe sfârșite. Simptomele asteniei de primăvară  sunt de fapt un semnal că organismul are nevoie de hrană nouă, proaspătă, bogată în nutrienți.

Astenia de primăvară simptome

Cele mai frecvente manifestări ale persoanelor ce suferă de astenie de primăvară sunt oboseala accentuată, amețeli, dureri de cap persistente, stări de greață și lipsa poftei de mâncare. Deseori, pe lângă epuizarea fizică apar și simptome psihice cum ar fi o teamă permanentă nejustificată, îngrijorare, descurajare, tristețe, dereglări ale somnului, o stare de iritare, gânduri depresive, dar și palpitații sau incapacitate de concentrare. Cât durează astenia de primăvara? În medie, astenia de primăvara durează aproximativ două sau trei săptămâni.

Cum combatem astenia de primăvară?

Cele mai bune remedii pentru tratarea asteniei de primăvară se regăsesc în alimentație și în exercițiile fizice.

Alimentația

În această perioadă, este bine să consumăm cât mai multe legume proaspete. Ele sunt bogate în vitamine și cresc rezistența organismului. Verdețurile de sezon sunt excelente mai ales pentru persoanele care suferă de anemie. Astfel, salata verde, urzicile, ștevia, spanacul, leurda, ceapa verde, pătrunjelul, mărarul, roșiile, fac minuni în tratarea asteniei. Alte alimente utile persoanelor ce suferă de astenie de primăvară sunt fructele, în special cele cu un conținut bogat în vitamina C, cum sunt merele și citricele. De asemenea, măceșele și cătina contribuie cu succes la reducerea stărilor de oboseală cronică.

Datorită complexului de vitamină B, drojdia de bere ajută la refacerea formei fizice și psihice. Este indicat să luăm zilnic o linguriță de drojdie de bere, amestecată cu miere.

O altă recomandare este să consumăm cât mai multe lichide, minim 2 l pe zi, deoarece detoxifică organismul. Se poate consuma apă sau sucuri naturale de fructe sau legume și se recomandă evitarea băuturilor cu conținut mare de cofeină care epuizează și mai mult rezervele energetice scăzute ale organismului.

Cură de vitamine și minerale

Dacă suferim de simptome severe specifice stării de astenie de primăvară, atunci s-ar putea ca vitaminele pe care organismul nostru le ia din alimente să nu fie suficiente. Prin urmare, se poate suplimenta dieta cu un complex de vitamine. De reținut este faptul că acestea nu înlocuiesc o alimentație variată, ci o completează.

Mișcarea

Sport, mai mult decât somn. Specialiștii afirmă că soluția pentru a scăpa de oboseală nu este somnul, ci sportul. Exercițiul fizic zilnic moderat, plimbările în aer liber, mersul pe jos sau cu bicicleta şi exercițiile de fitness pot ajuta foarte mult la fortificarea organismului. Pe lângă faptul că tonifică organismul fizic și psihic, acesta ajută și la eliberarea endorfinelor, așa-numiții hormoni ai fericirii.

Nu uitați de terapia comportamentală: zâmbiți cât mai des, ieșiți în parc când e soare, bucurați-vă de viață.

Dacă vom ține cont de aceste sfaturi, ne vom bucura mai mult de flori, de soare, de pomii înfloriți…de primăvară. Vom avea energie cât pentru un an întreg și multă poftă de viață. Vom fi optimiști și mereu cu zâmbetul pe buze. Vom învinge această astenie de primăvară și vom trăi fericiți sentimentul unui nou început.

Ca să ai grijă corect de tine și de familia ta, specialiștii Alphega îți pun la dispoziție sfaturi utile pentru o îngrijire de nota 10 a fiecărui membru al familiei tale!

Sperăm că acest articol te-a ajutat să descoperi cum poți ține astenia de primăvară la distanță.

Spune-ne într-un comentariu cât de utile sunt sfaturile Echipei Alphega!

Comunități