Alege farmacia

Tigarile electronice

Tigarile electronice

Ar putea tigarile electronice sa le inlocuiasca pe cele obisnuite? Sunt promovate ca fiind mai sanatoase, potrivite pentru renuntarea la fumat sau chiar ca tigarete pentru nefumatori. Este vorba intr-adevar de un "fumat sanatos"? Care sunt avantajele si riscurile pe care le implica tigarile electronice?

Origini

Faptul ca fumatul este nesanatos a devenit deja o certitudine la nivel global. Procesele din SUA intentate producatorilor de tigarete, soldate cu despagubiri de ordinul milioanelor pentru daunele asupra sanatatii au avut drept urmare modificarea legislatiei in Europa cu privire la protejare nefumatorilor. 

In anul 2004, antreprenorii chinezi au reluat o idee la care renuntasera la sfarsitul anilor 80. Concernul producator de tigarete de tutun, R. J. Reynolds a introdus pe piata in 1989 o tigareta fara fum, care de fapt producea mai putin fum decat tigaretele obisnuite. Tigarile electronice au castigat in popularitate abia in anii recenti.

Producatorii de tigari electronice au promovat produsul ca metoda adjuvanta in incercarea de a depasi dependenta de tutun. In locul tutunului si a celor peste 70 de substante cancerigene pe care le contin tigaretele obisnuite, cele electrice constau in vaporizarea de nicotina. Astfel, nu rezulta fum de tutun, iar fumatorul de tigari elctronice inhaleaza un amestec de nicotina, apa, glicerina, propilenglicol, arome artificiale conservanti.

Lichidul necesar folosirii tigaretelor este ambalat in capsule care pot fi inlocuite si care printr-o duza ajunge in gura. Prin inhalare, elementul de incalzire al tigaretei este activat, producand-use astfel vaporizarea lichidului cu nicotina. Pentru un aspect cat mai apropiat de tigaretele obisnuite, in varful tigaretei electronice se afla un mic LED care se aprinde. Tigara electronica este incarcata cu acumulatori.

Tigara electronica impotriva dependentei de tutun?

Exista pareri potrivit carora tigara electronica este ideala pentru cei care doresc sa se lase de fumat. Producatorii sustin ca doza de nicotina poate fi redusa progresiv, ajungandu-se la o tigareta care nu mai contine deloc nicotina. Exista si distribuitori care sustin ca tigara electronica ar fi fost recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ca mijloc pentru depasirea dependentei de tutun. OMS a demontat aceasta afirmatie si a reamintit ca in prezent nu exista suficiente teste cu privire la tigarile electronice.

Expertii atrag atentia ca tigara electronica ar facilita mai degraba fumatul decat depasirea dependentei de nicotina. Inclusiv copiii si adolescentii, dar si nefumatorii au fost atrasi de arome precum mar si ciocolata, aducandu-i astfel un pas mai aproape de tigarile obisnuite. In plus, nicotina inhalata prin tigaril electronice ajunge la fel de repede in creier ca si in cazul celor obisnuite, astfel ca potentialul de dependenta este la fel de mare.

Fumatul fara fum = Fumatul sanatos?

Tigarile electronice sunt disponibile in magazinele online. Distribuitorii sustin de cele mai multe ori ca pe langa nicotina, contin doar cateva substante inofensive.

Afirmatiile acestora au fost demontate de chimistii din cadrul US Food and Drug Administration. Printre substantele nocive pe care le contin se numara si dietilenglicol, folosit si ca antigel, si care este folosit in tigarile electronice sub forma de gaz, intr-un rezervor. In plus, oamenii de stiinta au gasit in jumatate din produsele examinate, si nitrosamina, substanta cancerigena, alaturi de altele cu potential nociv pentru sanatate.

Chiar daca exista pareri care sustin ca tigara electronica ar fi mai putin periculoasa decat cele obisnuite, in prezent lipsesc verificarile care sa ateste respectivele pareri.

Efecte secundare

Pe langa substantele cunoscute cu certitudine si care ajung in organism prin folosirea tigarii electronice, multi dintre utilizatori descriu stari de ameteala si dureri de cap, in special la incepatorii care nu sunt inca obisnuiti cu dozarea nicotinei. In prezent, producatorii chinezi depun eforturi in alcatuirea de studii clinice cu privire la tigaretele E, insa efectele pe termen lung sunt greu de estimat.

Detinerea si folosirea de tigari electronice este permisa in Europa, iar in tari precum Austria, Elvetia, Finlanda sau Turcia, comercializarea si distribuirea lor este ilegala sau permisa doar cu prescriere medicala, in farmacii.

 

Produse
Articole similare
12 sfaturi pentru a te lasa de fumat
Lasatul de fumat reprezinta pentru multe persoane o incercare dificilă, nu doar ca urmare a dependen...
Citeste
Continutul periculos al tigarilor: numai nicotina?
Dr. Mariana OlingheruMedic Specialist Medicină de FamilieSpecialist în Fitoterapie şi Apiterapie"Fum...
Citeste
Dependența de tutun
Fumatul reprezintă cea mai importantă cauză de îmbolnăvire care ar putea fi evitată. Fumatul și sănă...
Citeste
Seva - Tensilin
Tensilin comprimate Tensiune arterială normală SEVA este numele unei linii de produse...
Citeste
Renunta sanatos la fumat!
A te lăsa de fumat este o modalitate foarte bună de îmbunătățire a sănătății, atât pentr...
Citeste
Fumatul si sanatatea
Consumul de tutun reprezintӑ una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, cu aproximativ...
Citeste
Comandă