https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Terapia fizica

16 Jan. 2017
Terapia fizica

Cand incep sa apara durerile in muschi si articulații, masajele si tratamentele calde au, de regula, un efect benefic. Durerile musculare nu sunt singurele care pot fi alinate prin terapia fizica.

Terapia fizica este o subclasa a fizioterapiei, in care se reunesc formele medicale de tratament bazate pe metode fizice. Astfel, alaturi de masaje si tratamentele termice, se apeleaza si la tratamentele cu curent continuu, cu raze infrarosii si UV, tratamente acvatice si alte metode mecanice precum drenajul limfatic.

Medicina fizica si de reabilitare include prevenția secundara, identificarea, diagnosticarea specializata, tratamentul si reabilitarea in cazul bolilor si a urmarilor acestora, prin metodele terapiei fizice, a terapiei manuale, a proceselor naturiste, a balneoterapiei si climatoterapiei, precum si stabilirea unui plan de reabilitare.

Cui se adreseaza terapia fizica?

Metodele de terapie fizica sunt aplicate pentru alinarea durerilor si a tulburarilor provocate de uzura resimțita dupa operații, dupa accidente, atacuri cerebrale. Cu ajutorul terapiei fizice se incearca restabilirea funcției normale, eliberarea pacientului de dureri, redarea mobilitații si imbunatațirea calitații vieții. Prin imbunatațirea circulației si a administrarii de nutrienți in diferitele țesuturi, se imbunatațeste capacitatea de reacție si condiția fizica generala a organismului.

Activ si pasiv

In terapia fizica deosebim intre masurile active si cele pasive. Printre masurile active prin care cel in cauza trebuie sa contribuie in mod activ, se numara gimnastica medicala, terapia prin miscare si terapia respiratorie. Masurile pasive cuprind, printre altele balneoterapia, electroterapia, impachetarile calde, terapia cu ultrasunete etc.

Anamneza detaliata este esențiala

Datorita diversitații posibilitaților de tratament pe care le presupune terapia fizica, selectarea terapiei corecte este foarte importanta. Spre exemplu, in cazul persoanelor mai in varsta se inregistreaza afecțiuni si afecțiuni cronice precum hipertensiunea, diabetul sau insuficiența cardiaca. Acestea ar putea limita aplicarea anumitor masuri terapeutice cum ar fi gimnastica medicala. Dat fiind faptul ca masurile fizice influențeaza direct funcțiile organismului, este importanta luarea in considerare a modificarilor speciale in funcția organelor. Odata cu inaintarea in varsta, inima si sistemul circulator fac fața mai greu stresului, iar elasticitatea pielii scade. Țesutul conjunctiv, țesutul de sprijin pentru schelet si oase, dar si sistemul vascular isi reduc din elasticitate comparativ cu anii tinereții. In plus, sensibilitatea nervilor pielii scade, la fel si masca musculara. Toți acesti factori trebuie luați in considerare, spre exemplu, daca urmeaza sa fie efectuate exerciții de gimnastica medicala. Amploarea, durata si echipamentele folosite trebuie adaptate in mod corespunzator.

Terapia fizica trebuie sa țina intotdeauna seama de starea de sanatate a pacientului. Aceasta regula se aplica in cazul tuturor pacienților, insa cu precadere in cazul celor in varsta. Indiferent daca vorbim de masaj, de balneoterapie, electroterapie etc., terapia fizica este istovitoare pentru organism –direct si indirect. Asadar, inainte de inceperea terapiei, terapeutul trebuie sa se familiarizeze cu pacientul si cu afecțiunile de care acesta sufera, pentru a putea estima gradul de reziliența la care poate fi supus. De asemenea, este importanta stabilirea unui obiectiv impreuna cu pacientul in cadrul intregului plan de tratament. In special in ceea ce priveste masurile fizice active, succesul tratamentului este posibil numai prin contribuția pacientului.

Comunități