Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Telomerii – cheia longevităţii

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 12 Dec. 2023
Telomerii – cheia longevităţii

Longevitatea – doar o moştenire genetică?

Înaintarea în vârstă este cel mai mare factor de risc pentru multe afecțiuni. Cu toate acestea, unii oameni par să îmbătrânească mai bine decât alții, bucurându-se de o existență activă și sănătoasă până la bătrânețe. Sigur v-aţi întrebat de ce unele persoane de şaizeci de ani arată şi se simt ca unele de patruzeci şi viceversa. Să fie oare longevitatea numai o moştenire genetică?

Ce sunt telomerii?

Telomerii reprezintă terminațiile cromozomilor, respectiv, aceştia sunt secvențe scurte de nucleotide găsite la sfârșitul cromozomilor liniari şi au rolul de a proteja materialul genetic al celulei. Lungimea şi sănătatea telomerilor sunt în relaţie directă cu tinerețea biologică și starea noastră de sănătate.

Lungimea telomerilor – ceasul nostru biologic

Enzima numita telomerază protejează telomerii, împiedicându-i să se scurteze rapid şi permițând astfel celulelor să trăiască mai mult timp.

Numeroase cercetări au demonstrat corelația între lungimea telomerilor și vârsta biologică. Astfel, telomerii mai scurţi sunt asociați cu vârsta cronologică avansată și cu o susceptibilitate crescută la bolile legate de vârstă. Deşi unele studii au arătat că celulele canceroase au cantități crescute de telomerază, ceea ce le permite să continue divizarea, sunt mai mulţi factori implicaţi în declanşarea cancerului, şi încă nu s-a stabilit o legătură exclusivă între cancer şi lungimea telomerilor.

De ce se scurtează telomerii?

Mai mulți factori ai stilului de viață au fost asociați cu telomeri mai scurţi. Printre factorii care afectează profund telomerii se numără: lipsa activității fizice, fumatul, stresul cronic, gândurile negative, relaţiile tensionate şi inclusiv mediul social în care trăim. Putem să influențăm îmbătrânirea celulară?

Baza genetică a îmbătrânirii este foarte complexă. Deși telomerii sunt un factor important, alți factori genetici și epigenetici pot juca, de asemenea, un rol în determinarea rapidităţii cu care îmbătrânește o persoană.

Mulți factori ai stilului de viață care sunt asociați cu o sănătate mai bună sunt, de asemenea, asociați cu lungimea telomerilor: dieta mediteraneeană, consumul regulat de produse apicole (miere, polen, propolis, lăptișor de matcă), activitatea fizică zilnică moderată (8000 de pași pe zi), 8 ore de somn pe noapte, menţinerea greutății corporale normale, evitarea fumatului  și a consumului de alcool, gândirea pozitivă.

Trezeşte-te cu recunoştinţă şi începe-ţi ziua cu bucurie!

Cu toate că nu poţi să ştii sau să controlezi ce-ţi rezervă viitorul, dacă te trezești în fiecare zi cu un sentiment de bucurie și recunoștință pentru toate lucrurile din viața ta, vei putea trăi frumos şi vei învăţa să îmbătrâneşti sănătos.

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități