https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Sulfina – remediu pentru nervozitate şi insomnie

21 Jun. 2022
Sulfina – remediu pentru nervozitate şi insomnie

Luna iunie aduce cu sine o bogăţie de plante medicinale ce cresc spontan pe pajiştile din întreaga ţară. Sulfina (Melilotus officinalis) este una dintre cele mai parfumate, cu flori micuţe de un galben strălucitor, ce ascund multiple beneficii pentru sănătate. Cele mai importante sunt de inducere a stării de relaxare şi somnolenţă alături de reducerea anxietăţii şi nervozității.

Sulfina – de la legendă la studii ştiinţifice

Se spune că Hipocrate l-a rugat pe Dumnezeu să îi dăruiască o plantă cu proprieţăţi sedative pentru pacienţi, descoperind ulterior sulfina, despre care a considerat că au adus-o îngerii. Atât erau de diafane florile şi de relaxantă infuzia preparată din acestea. 

Sulfina înfloreşte din iunie până în august şi creşte în arbuşti de un metru înălţime, pe păşuni joase, pe marginea căilor ferate sau a drumului, putând fi găsită chiar şi la 1200 de metri altitudine, prin fâneţe de munte. Florile sale au un parfum de dulce, aromat şi relaxant iar pentru tratamente se utilizează florile, frunzele şi tulpinile superioare.

Sulfina funcţionează ca un bun sedativ şi calmant psihic, alături de sunătoare contribuind la calmarea anxietăţii şi stărilor de teamă. În plus, cercetări realizate în rândul persoanelor care sufereau de insomnie au demonstrat efectul relaxant, inducerea somnolenței, diminuarea numărului trezirilor nocturne şi ameliorarea calităţii somnului. Efectele sale benefice (scăderea hiperteniunii arteriale, calmarea ritmului cardiac şi a atacurilor de panică) pot fi susţinute prin adăugarea de 20-30 de picături de tinctură de valeriană într-o cană de infuzie de sulfină şi administrarea în cure de 4 săptămâni cu câte 4 căni pe zi.   

Sulfina are efecte antiiflamatoare, coagulante şi vasodilatatoare fiind un bun remediu în afecţiunile cardiovasculare şi circulatorii: hipertensiune arterială, tromboze şi chiar în prevenţia infarctului miocardic alături de plante precum ginkgo-biloba.

Recoltare şi conservare

Sulfina se va recolta în zilele însorite, după ora 12:00, din zone nepoluate, prin tăierea inlforescenţei împreună cu frunzele şi tulpina superioară. Planta se va usca în locuri umbrite, în straturi subţiri şi poate păstra în săculeţi de hârtie, pânză din bumbac sau in până la 2 ani de zile.

Prepararea sulfinei pentru relaxare şi somn 

Infuzia de sulfină: adăugaţi o linguriță de plantă uscată la 250 ml apă fierbinte, timp de 10 minute. Consumaţi cu o oră înainte de culcare.

Băile calde cu sulfină, timp de 15-20 de minute, au un efect relaxant pentru adulţi şi copii deopotrivă. Adăugaţi o mână de flori uscate de sulfină în apa caldă din baie cu 10 minute înainte de îmbăiere.

Comunități