Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Studiu: Numarul persoanelor supraponderale s-a dublat in 73 de tari comparativ cu anul 1980

20 Jun. 2017
Studiu: Numarul persoanelor supraponderale s-a dublat in 73 de tari comparativ cu anul 1980

Numarul persoanelor supraponderale s-a dublat in 73 de tari comparativ cu anul 1980

Cercetatorii atrag atentia asupra bolilor asociate


Obezitatea morbida afecteaza sanatatea tot mai multor persoane la nivel mondial. Potrivit unui studiu publicat in iunie 2017, numarul persoanelor supraponderale  s-a dublat in 73 de tari comparativ cu cifrele inregistrate in anul 1980.

In anul 2015 in tarile respective se inregistrau 603,7 milioane adulti supraponderali si  107,7 milioane copii obezi, potrivit autorilor studiului publicat in revista americana de specialitate "New England Journal of Medicine". 

 

Ca urmare a cresterii problemei, s-a inmultit si numarul bolilor asociate cu obezitatea. "Cei care ignora propria crestere in greutate, se expun la diverse riscuri", a atras atentia Christopher Murray din cadrul Universitatii din Washington, unul din co-autorii studiului. Este vorba de afectiuni cardiace, afectiuni ale sistemului circulator, diabet, cancer si alte boli care pot pune viata in pericol.

 

In urma cu o luna, Organizatia pentru cooperare economica si dezvoltare, (Organisation for Economic Co-operation and Development) a dat publicitatii cifrele ingrijoratoare referitoare la obezitatea la nivel mondial. Spre exemplu, in Germania, unul din 4 adulti este obez. Numarul persoanelor al caror indice de masa corporala depaseste 30 este de 23,6 % in Germania.

 

Potrivit cifrelor OECD, un numar mult mai mare de persoane obeze se inregistreaza in SUA si Mexic, si mult mai putine in Japonia si Coreea.

 

Formula de calcul a indicelui de masa corporala este definita ca raportul dintre masa corporala, exprimata in kilograme, impartita la patratul inaltimii, exprimata in metri. Astfel, obezitatea se inregistreaza odata cu depasirea unui BMI de 30. Pentru BMI intre 25 si 30 vorbim de supraponderabilitate.

 

Nutritionistii pun kilogramele in exces si obezitatea inregistrate in tarile dezvoltate pe seama alimentelor consumate in cantitati prea mari, prea dulci, prea sarate si prea grase combinate cu sedentarism. Kilogramele in exces se numara printre factorii majori de risc pentru bolile cardiace si ale sistemului circulator, diabet si anumite tipuri de cancer.

Comunități