https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Soarele hibernal – pericol pentru piele

08 Feb. 2017
Soarele hibernal – pericol pentru piele

Protectia solara suficienta este importanta si in timpul iernii, deoarece razele solare pot fi foarte intense inclusiv iarna. Nu va lasati inselati de vremea mohorata si de cerul innorat. Intensitatea razelor UV nu scade atunci cand norii acopera orizontul. Cu atat mai mult in zonele montane unde soarele este foarte intens iarna.

Suprafetele luminoase precum zapada si gheata reflecta razele UV si amplifica efectul soarelui . Este important sa nu uitati de protectia solara suficienta atunci cand practicati sporturi de iarna, deoarece pielea dezobisnuita de expunerea la soare va reactiona si mai sensibil la razele UV. Adaptati protectia la tipul Dvs. de piele. Persoanele cu fotosensibilitate sporita, cu un ten foarte deschis la culoare, cu parul blond sau roscat, cu ochii albastrii, vor avea nevoie de un factor de protectie mare.

Pielea are nevoie de grasime si umiditate                  

Aerul uscat elimina umiditatea din piele. Apa si substantele grase sunt transportate din tesuturile subcutanate catre suprafata, pentru a evita o uscare a partii exterioare a pielii. Procesul nu este insa unul de transpiratie. In conditiile de temperaturi scazute, circulatia sangelui este si ea in scadere. Acesti doi factori contribuie la descuamarea si iritarea pielii, astfel ca ingrijirea pielii impotriva temperaturilor joase devine foarte importanta.

Pentru activitatile sportive practicate in aer liber, puteti opta pentru un balsam special de protectie impotriva frigului. Acest balsam contine substante grase, care nu se intaresc in ciuda temperaturilor foarte joase. Daca insa luati pauze in incaperi incalzite, se recomanda stergerea preparatelor respective, deoarece filmul de grasime poate provoca o acumulare neplacuta de caldura. Dupa expunerea la aerul rece, pielea are nevoie de umiditate. Optati pentru preparate cu substante higroscopice, care previn uscarea straturilor superficiale ale pielii.

Buzele au nevoie de protectie deosebita

Buzele nu contin nici glande sebacee, nici glande sudoripare care sa le asigure necesarul de grasime si umiditate. In plus, buzele nu sunt protejate nici de un strat cornos, de aceea devin foarte repede aspre si uscate, in special in sezonul rece, cand sunt afectate de temperaturile joase si de aerul uscat. Asadar, ingrijirea buzelor printr-o simpla aplicare a unui balsam de buze este foarte importanta.

Buzele sunt foarte sensibile la soare, astfel ca o crema cu factor mare de protectie este binevenita. Pentru zilele pe care le petreceti la munte, alegeti o crema cu factor de protectie 10, iar pentru restul zilelor este suficient factorul 3. Pentru cei care practica sporturi de iarna sunt disponibile si paste de protectie solara –inclusiv colorate si care asigura o protectie totala. Acestea raman vizibile pe buze atunci cand sunt aplicate.

Ingrijirea pielii nu reprezinta o masura exagerata. Cu o suprafata de 1,8 metri patrati si o greutate cuprinsa in 5-10 kilograme, pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Pielea ne protejeaza impotriva caldurii, a temperaturilor joase, a razelor solare, a presiunii, a substantelor chimice si a agentilor patogeni.

In plus, pielea preintampina patrunderea sau scurgerea de lichide. Apa este eliminata prin pielea numai pentru reglarea temperaturii, iar stratul de grasime de sub piele serveste drept amortizor pentru organele aflate dedesubt, ca protectie impotriva racelii si ca depozit de grasime.

Comunități